1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Companii

Curentul se ieftineşte cu 1 leu/MWh, de la 1 iunie

Diminuarea valorii taxei pentru cogenerare cu 9%, din semestrul doi al acestui an, va antrena o scădere a preţului final la energie de circa 0,2%, sau 1 leu/MWh consumat.

14 apr, 2016 | ECONOMICA.net

Preţul energiei electrice livrate consumatorilor casnici va scădea cu circa 0,2%, de la 1 iunie, ca urmare a ajustării taxei pentru cogenerare din factura la curent.

Compania de transport a energiei electrice Transelectrica are de încasat 84 de milioane de lei de la producătorii de energie în cogenerare, sume aferente lui 2015, reprezentând supracompensarea pentru schema de sprijin aferentă anului trecut. Această sumă s-a calculat, potrivit ANRE, ca diferenţă între ce avea de încasat Transelectrica de la producători şi ce avea de plătit. Practic, mai mulţi producători în cogenerare au primit, anul trecut, subvenţii necuvenite de 84 de milioane de lei, pe care cei în cauză trebuie să le returneze. “Având în vedere cele prezentate, ar rezulta o scădere, în semestrul II al anului curent, a contribuției pentru cogenerare cu aprox. 9% față de nivelul aflat în vigoare în acest moment (o scădere de la 15,82 lei/MWh, la 14,39 lei/MWh)”, arată reprezentanţii ANRE.

Cum taxa pe cogenerare reprezintă circa 2% din factura medie la curent a unui consumator casnic, o scădere cu 9% a contribuţiei pentru cogenerare s-ar transpune într-o ieftinire a curentului cu circa 0,2%, de la 1 iunie. “Nu va fi o scădere semnificativă. Vorbim de 1 leu/MWh”, a spus, pentru ECONOMICA.NET, Niculae Havrileţ, preşedinte ANRE. De la 1 aprilie, energia electrică s-a ieftinit deja, în medie, cu 2,4%, ca urmare a scăderii preţului energiei vândute pe bursă, care are o pondere de 60% în preţul de achiziţie al energiei.

Preţul mărfii energie contează doar în proporţie de 32% în preţul final pe care îl plăteşte consumatorul casnic. Următoarea componentă ca importanţă, pe lângă preţul mărfii, în compunerea preţului final la electricitate este tariful de distribuţie de joasă tensiune. Acesta reprezintă circa 25% din preţul final.

A treia componentă ca importanţă este preţul certificatelor verzi. 3 - 4% din preţul facturii, aproximativ 30 de lei, reprezintă sumele pe care le plătim pentru susţinerea sectorului local de producere a energiei verzi.

5,8% din factură reprezintă tariful de distribuţie de medie tensiune, iar 1,9% tariful pentru distribuţie de înaltă tensiune.

Alte tarife cu preţ fix reglementat sunt: tariful de transport – componenta de injecţie în reţea (1,7%), tariful de transport – componenta de extracţie din reţea (2,2 %), tariful de transport – componenta servicii de sistem (2,4%), tariful de transport – servicii prestate de operatorul pieţei (0,1%).
Transportatorul de energie este unul singur: Transelectrica. Distribuţia, însă, este asigurată de patru mari actori: Enel, CEZ, Electrica şi E.ON.

Taxa de cogenerare care se colectează de la consumatorul final pentru premierea producătorilor de energie în cogenerare de înaltă eficienţă reprezintă 2% din preţul final – 15 lei/MWh.
Acciza şi TVA-ul reprezintă taxe pe care le colectează direct statul.

Adunate, toate aceste taxe şi tarife totalizează circa 95%. Restul, până la 100%, reprezintă marja furnizorului şi alte costuri precum cele financiare şi cele de asigurare a riscului.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO