Euro creşte, valoarea medie din următoarele 12 luni va fi de 5,02 lei/euro. Inflaţia scade – analiză CFA România

Cursul euro/leu va creşte în perioada următoare, conform sondajului realizat de Asociaţia CFA România. 81% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni a rămas sub valoarea de 5 lei pentru un euro, la 4,9814/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0274 lei pentru un euro.
AGERPRES - mie, 26 apr. 2023, 11:13
Euro creşte, valoarea medie din următoarele 12 luni va fi de 5,02 lei/euro. Inflaţia scade - analiză CFA România

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în martie, pentru a cincea lună consecutiv, la valoarea de 57,1 puncte, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al CFR România, indicatorul a urcat cu 4 puncte raportat la luna precedentă. Această situaţie s-a datorat componentei de anticipaţii, care a înregistrat o creştere de 7,7 puncte, până la valoarea de 53,6 puncte.

Pentru anul 2023, valoarea anticipată de creştere a PIB real a urcat faţă de exerciţiul anterior la 3%, iar pentru deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 5,1%.

Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni, relevă datele sondajului.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a situat la valoarea medie de 8,96%.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 47,6% dintre participanţii la sondajul realizat de CFA România anticipează o stabilitate a acestora, în timp ce acelaşi procent anticipează o scădere în următoarele 12 luni. De asemenea, 81% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 19% că sunt corect evaluate.

Curs valutar

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 81% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni a rămas sub valoarea de 5 lei pentru un euro, la 4,9814/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0274 lei pentru un euro.

„În contextul veştilor pozitive venite din economie, încrederea analiştilor a continuat să crească şi în luna martie, în concordanţă cu îmbunătăţirea anticipaţiilor de creştere economică în 2023. De asemenea, s-au îmbunătăţit aşteptările de continuare a procesului dezinflaţionist, acestea fiind confirmate şi de anticipaţiile de reducere a ratelor de dobândă în anul următor”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 11 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii şi anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).

Asociaţia CFA România este una dintre cele peste 160 de societăţi membre ale CFA Institute şi are misiunea de a promova interesele specialiştilor în investiţii şi de a menţine standarde ridicate de integritate şi excelenţă profesională. În prezent, Asociaţia CFA România are 250 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA).

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale în primul trimestru din acest an, potrivit datelor prezentate azi de......
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...