Reacţia cursului euro/leu pe termen scurt depinde de evoluţiile globale. Moneda romanească, mai puţin volatilă – ING

Economica.net
09 11. 2016
100_lei_100_euro_bani_100_28519100_78745600

‘Leul deja s-a depreciat cu 0,2% ieri (închizând uşor sub 4,51/EUR), în timp ce şocul de peste noapte generat de victoria lui Trump în alegerile din SUA a trimis cursul uşor mai sus în această dimineaţă (miercuri – n.r.). Având în vedere incertitudinile cu privire la ce ar însemna pentru SUA preşedinţia lui Trump (poate protecţionism cu efecte negative asupra creşterii globale), există multă turbulenţă în pieţele globale, cu scăderi profunde pe pieţele de acţiuni, semn al aversiunii faţă de risc. Reacţia EUR/RON pe termen scurt depinde de evoluţiile globale, dar moneda românească este, din prismă istorică, mai puţin volatilă decât cele din regiune (care deja s-au depreciat mai mult în această dimineaţă)’, se spune în raportul băncii.

Economiştii ING menţionează că în tranzacţiile timpurii, cotaţia euro/leu s-a situat în jurul a 4,52 lei pentru un euro, dar s-a retras ulterior spre 4,51.

‘Dacă perechea va reintra sub presiuni ascendente şi se va îndrepta din nou către maximele anului, nu am exclude intervenţii pe piaţa valutară, având în vedere că suntem de părere că una din limitele de variaţie urmărite de banca centrală se află lângă 4,54. În concluzie, nu pare să existe mult potenţial de creştere pentru EUR/RON, mai ales în condiţiile în care sentimentul din pieţele
globale s-a îmbunătăţit faţă de reacţia iniţială severă’, se precizează în document.

Pe piaţa interbancară, moneda naţională se aprecia faţă de euro, fiind cotată la 4,5066 în jurul orei 11,25, faţă de 4,5104 în jurul orei 9,15.

Republicanul Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate marţi în Statele Unite ale Americii.