Cursul a coborât aproape de 4,44 lei/euro la finalul sesiunii

Moneda naţională s-a apreciat uşor în a doua parte a zilei, cursul oscilând în jur de 4,44 lei/euro la finalul sesiunii interbancare, evoluţie similară cu revenirea înregistrată şi de valutele vecine, după ce piaţa americană a deschis pe plus.
Economica.net - mie, 16 mai 2012, 14:15
Cursul a coborât aproape de 4,44 lei/euro la finalul sesiunii

În jurul orei 16:30, operaţiunile se realizau la 4,4385 – 4,4400 lei/euro, sub nivelul de marţi seară, când euro era schimbat pentru 4,4405 – 4,4425 lei.

Cursul a depăşit 4,45 lei/euro la începutul sesiunii interbancare de miercuri, atingând un maxim de 4,4520 lei/euro, moment în care banca centrală a intervenit indirect în piaţă pentru a limita deprecierea monedei naţionale, potrivit dealerilor, în condiţiile în care sentimentul negativ internaţional a pus presiune şi pe piaţa locală.

În prima parte a zilei, cotaţiile au oscilat uşor sub 4,45 lei/euro, iar spre finalul sesiunii rata de schimb a început să scadă, ca urmare a unor ordine comerciale semnificative de vânzare de euro.

Nivelul minim al zilei a fost de 4,4390 lei/euro.
Valutele din regiune au recuperat de asemenea din deprecierile de dimineaţă, iar zlotul a trecut chiar pe apreciere, după date interne pozitive.

Pieţele au fost sprijinite şi de creşterile consemnate de bursele americane la deschidere, după date peste aşteptări privind sectorul construcţiilor.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României a crescut şi miercuri, cu 0,52 bani, la 4,4463 lei/euro, atingând astfel cel de-al patrulea maxim istoric consecutiv.

Pieţele financiare sunt sub presiune puternică de la începutul săptămânii trecute, pe fondul tensiunilor politice din Grecia, unde liderii politici nu au reuşit să formeze o coaliţie de guvernare şi vor fi organizate noi alegeri pe 17 iunie.

Cursul leului faţă de euro a doborât record după record de la începutul lunii mai, depreciindu-se cu 1,1%, iniţial din cauza turbulenţelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro.
De la începutul anului, leul a scăzut cu 2,93% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Totodată, a continuat să urce şi referinţa pentru dolar, cu 4,11 bani, la 3,4987 unităţi, un nou maxim începând cu 1 iulie 2010. La data menţionată, referinţa s-a situat la 3,5420 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, cotaţia a crescut la 3,7020 lei/franc, reprezentând un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile practicate de băncile comerciale au crescut semnificativ pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, la 4,64 – 5,14%, de la 4,34 – 4,84% marţi dimineaţă, ca urmare a intervenţiilor valutare recente realizate de BNR, care a vândut euro şi a retras lei din piaţă, pentru a tempera deprecierea monedei naţionale.

Totodată, au urcat şi randamentele pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, de la 4,38 – 4,88% la 4,71 – 5,21%.

Te-ar mai putea interesa și
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 - 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5% în prezent, a afirmat, miercuri,......
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și vom continua reformele
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică ...
România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional ...
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă ...
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de conținut
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de ...
TikTok anunțat astăzi că a actualizarea regulilor comunității pentru a oferi și mai multe informații privind normele ...