Cursul a coborât spre 4,47 lei/euro; dealerii cred că BNR a vândut indirect valută în piaţă

Moneda naţională s-a apreciat spre finalul sesiunii până la un minim de 4,47 lei/euro, iar dealerii suspectează că banca centrală a vândut indirect euro în piaţă interbancară, ceea ce a susţinut evoluţia leului.
Economica.net - vin, 24 aug. 2012, 14:44
Cursul a coborât spre 4,47 lei/euro; dealerii cred că BNR a vândut indirect valută în piaţă

În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,4710 – 4,4740 lei/euro, în scădere faţă de nivelul de la aceeaşi oră de joi, când euro era cotat la 4,4850 – 4,4890 lei.

La deschidere euro a fost transferat pentru 4,4830 – 4,4850 lei, Cel mai redus nivel tranzacţionat a fost de 4,4805 lei/euro.

În prima parte a zilei cotaţiile au fluctuat în intervalul 4,4800 – 4,4870 lei/euro, iar în a doua parte a zilei cursul a atins un minim de 4,4700 lei/euro.

Dealerii cred că leul s-a decorelat de regiune ca urmare a vânzărilor de euro realizate indirect de BNR pentru Ministerul Finanţelor.

Banca centrală a anunţat vineri un curs de referinţă în scădere cu 0,51 bani, de 4,4819 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel din ultimele şapte săptămâni.

Un curs oficial inferior celui de vineri fost publicat de BNR la 5 iulie, când euro a fost cotat la 4,4796 lei. Astfel, leul s-a întârit cu 3,57% faţă de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro, consemnat pe 3 august, din cauza tensiunilor politice.

În sesiunea precedentă cursul a fost de 4,4870 lei/euro.

Leul s-a depreciat foarte uşor în raport cu dolarul, cursul de referinţă urcând cu 0,1 bani, de la 3,5729 lei/dolar la 3,5739 lei/dolar. Rata oficială pentru francul elveţian a scăzut însă uşor, de la 3,7362 lei/franc la 3,7323 lei/franc.

Dobânzile afişate de bănci pentru depozitele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR) cu scadenţa la o zi au coborât la 5,46 – 5,96% pe an, după ce pe parcursul sesiunii precedente acestea au urcat pe piaţa monetară până la rata de facilitate de credite a BNR (Lombard), de 9,25%, chiar în ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii. Potrivit dealerilor deficitul de lei a fost cauzat şi de plafonările recente impuse de BNR la sumele pe care le împrumută băncilor prin operaţiuni repo (unde dobânda este egală cu rata de politică monetară, de 5,25% pe an), precum şi de frecventele împrumuturi solicitate de Finanţe.

Totodată, dobânzile publicate de băncile comerciale pentru depozitele cu scadenţa la o săptămână, se plasau la 5,47 – 5,97% pe an, de la 5,53% – 6,03% pe an în ziua precedentă.

Te-ar mai putea interesa și
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ceea ce ar permite ţării sud-americane să devanseze Ghana şi să ajungă......
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, electrocasnice şi IT. ”Estimăm că până la finalul lunii mai vom depăşi 400 de produse ce pot fi închiriate”
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, ...
Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice ...
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Human Mobile Devices (HMD), producătorul telefoanelor Nokia, a dezvăluit miercuri prima sa gamă de smartphone-uri sub ...
Edward Creţescu, CEO-ul Regista, deținută de Zitec, preia conducerea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, după încheierea mandatului deținut de Mihai Matei, CEO Essensys Software
Edward Creţescu, CEO-ul Regista, deținută de Zitec, preia conducerea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi ...
ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii are un nou președinte în persoana lui Edward Crețescu, ...