Cursul a coborât usor sub 4,3650 lei/euro spre finalul sesiunii

Moneda nationala s-a apreciat usor în a doua parte a sesiunii interbancare de luni, iar cotatiile au coborât usor sub 4,3650 unitati fata de euro, în linie cu evolutia valutelor din regiune, într-o piata linistita.
Economica.net - lun, 26 mart. 2012, 14:14
Cursul a coborât usor sub 4,3650 lei/euro spre finalul sesiunii

În jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,3640 – 4,3650 lei, cu 0,9 bani sub ultimele cotatii de vineri, de 4,3730 – 4,3740 lei/euro.

Primele operatiuni au fost realizate la 4,3700 – 4,3710 lei/euro, iar pâna la jumatatea sesiunii cea mai redusa cotatie a fost de 4,3670 lei.

În a doua parte a sesiunii, cotatiile au continuat sa coboare, iar minimul zilei a fost de 4,3635 lei/euro. Evolutia leului a fost în linie cu cea a monedelor statelor din regiune, care au consemnat aprecieri de circa 0,5% în raport cu euro.

Evolutia pozitiva a fost sprijinita de anuntul institutului german Ifo, potrivit caruia încrederea directorilor de companii din Germania a avansat în martie neasteptat, la maximul ultimelor opt luni, indicând ca cea mai mare economie a Europei va reveni pe crestere în pofida declinului cauzat de criza al cererii de export din zona euro.

Indicele încrederii mediului de afaceri, bazat pe un sondaj la care au participat peste 7.000 de directori de companii, a urcat în martie la 109,8 puncte, de la 109,7 puncte în februarie.

Banca Nationala a României (BNR) a publicat luni un curs de referinta de 4,3691 lei/euro, în scadere cu 0,21 bani fata de vineri, leul înregistrând astfel a cincea sesiune de apreciere modesta. Banca centrala a anuntat vineri o rata de schimb de 4,3712 lei/euro.

Moneda nationala s-a apreciat nesemnificativ în fata francului elvetian, astfel ca rata anuntata de BNR a coborât de la 3,6265 lei/franc la 3,6258 lei/franc.

Leul s-a depreciat însa raport cu dolarul, paritatea oficiala urcând cu 0,68 bani, de la 3,2980 lei/dolar la 3,3048 lei/dolar.

Pentru plasamentele cu scadenta la o zi bancile au afisat luni dobânzi în crestere usoara, la 3,64 – 4,14%, dupa ce vineri randamentele au fost de 2,73% – 3,23%, întrucât luni a început o noua perioada în care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii impuse de BNR.

Randamentele cu scadenta la o saptamâna au urcat la 3,93 – 4,43%, dupa ce vineri acestea au fost de 3,99 – 4,49%.

Te-ar mai putea interesa și
Au explodat dobânzile! Băncile aleargă după banii românilor. Firmele, primele luate în vizor. Cât a ajuns câștigul la un depozit pe persoană fizică
Au explodat dobânzile! Băncile aleargă după banii românilor. Firmele, primele luate în vizor. Cât a ajuns câștigul ...
Băncile din România au început, în sfârșit, să crească substanțial nivelul dobânzilor plătite pentru depozitele populației și ale firmelor. Chiar dacă câștigurile sunt încă mult sub......
România și Bulgaria au ajuns la o înțelegere cu privire la relaxarea traficului transfrontalier
România și Bulgaria au ajuns la o înțelegere cu privire la relaxarea traficului transfrontalier
Viceministrul bulgar al Transporturilor şi Comunicaţiilor, Nikolai Naidenov, şi prim-colaborator la Ambasada României ...
Uniunea Europeană şi Norvegia își vor întâri colaborarea în privința furnizării de gaze naturale către statele din blocul comunitar
Uniunea Europeană şi Norvegia își vor întâri colaborarea în privința furnizării de gaze naturale către statele ...
Uniunea Europeană şi Norvegia au stabilit să-şi intensifice cooperarea pentru a garanta surse adiţionale de aprovizionare ...
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
Jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh, care avea şi cetăţenie americană, a fost ucisă pe 11 mai de tirurile Forţelor ...