Cursul a fluctuat foarte uşor peste 4,5200 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

Cursul de schimb a fluctuat foarte uşor peste 4,52 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de joi, într-o piaţă liniştită, iar dealerii cred că BNR continuă să fie prezentă indirect în piaţă şi vinde volume reduse de valută.
Economica.net - joi, 12 iul. 2012, 07:44
Cursul a fluctuat foarte uşor peste 4,5200 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

La deschidere euro a fost cotat la 4,5230 – 4,5250 lei/euro, foarte aproape de închiderea de miercuri, de 4,5225 – 4,5245 lei/euro.

Ulterior, cursul a fluctuat nesemnificativ, astfel că la ora 10:00 băncile cotau euro la 4,5230 – 4,5240 lei.
„Deşi piaţa este liniştită şi volumele de tranzacţionare sunt reduse, se pare că BNR continuă să intervină discret în piaţă, prin vânzări indirecte de euro, prin intermediul unei bănci. Chiar dacă premierul Ponta a spus că referendului va fi organizat conform deciziei Curţii Constituţionale, în continuare percepţia asupra României este afectată de tensiunile politice din ultima perioadă, iar în astfel de situaţii jucătorii, în special străinii, mizează pe deprecierea leului. Răul a fost deja făcut, pentru că pe străini nu prea îi interesează cine conduce, ci deciziile pe care conducătorii le iau şi modul în care le iau”, a afirmat un dealer.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Bruxelles, că referendumul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu va fi organizat conform deciziei Curţii Constituţionale, procedura urmând să fie reglementată de către Parlament. Premierul a adăugat că l-a asigurat în acest sens pe preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Cu câteva ore înainte de declaraţia premierului Ponta, comisarul UE al Justiţiei, Viviane Reding, a spus că săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri, Comisia Europeană se va reuni pentru a discuta despre situaţia politică din România.

După prima oră a şedinţei interbancare de la Bucureşti, zlotul se aprecia cu 0,2% în raport cu euro, iar forintul era în stagnare.

Rata de referinţă pentru euro anunţată miercuri de Banca Naţională a României (BNR) a urcat uşor, la 4,5237 lei/euro, iar cursul pentru dolar a crescut la 3,6842 lei/dolar, aproape de maximele istorice publicate luni. Cotaţia de miercuri este cu 0,38 bani sub maximul istoric înregistrat luni, de 4,5275 lei/euro.

Cursul de referinţă leu/euro anunţat marţi de BNR a scăzut uşor, la 4,5206 lei/euro, după patru şedinţe în care leul s-a depreciat cu peste 1,7% şi rata oficială de schimb a atins recoduri istorice pe fondul tensiunilor politice din România.

Cursul de referinţă leu/dolar a urcat cu 1,67 bani, de la 3,6675 unităţi la 3,6842 unităţi. Nivelul maxim istoric, de 3,6848 lei/dolar, a fost atins luni.

Totodată, paritatea oficială leu/franc elveţian a urcat cu 0,23 bani, de la 3,7640 lei/franc la 3,7663 lei/franc. Cursul leu/franc elveţian a fost luni la maximul ultimelor zece luni, de 3,7691 lei/franc.
Referinţele pentru dolar şi francul elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Băncile comerciale au afişat joi dimineaţă dobânzi de 4% – 4,5% pe an pentru depozitele cu scadenţa la o zi, în scădere faţă de la nivelurile de miercuri, de 4,59% – 5,05% pe an. Dobânzile continuă să încadreze, astfel, rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Claudiu Crețu, administratorul special al Elcen, a fost numit director al Termoenergetica – surse
Claudiu Crețu, administratorul special al Elcen, a fost numit director al Termoenergetica – surse
Consiliul de Administrație al Termoenergetica, compania Primăriei Capitalei care se ocupă cu distribuția energiei termice din București, l-a numit pe Claudiu Crețu director general al......
Gheorghiţă: 45 de centre de vaccinare au fost închise temporar
Gheorghiţă: 45 de centre de vaccinare au fost închise temporar
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că 45 de centre de vaccinare au sistat temporar ...
Orange Fab colaborează cu 4 startup-uri ce au soluții tech care pot să transforme orașele României
Orange Fab colaborează cu 4 startup-uri ce au soluții tech care pot să transforme orașele României
Patru startup-uri cu soluții pentru managementul deșeurilor, cybersecurity, încărcarea trotinetelor electrice și eficientizarea ...
Guvernul a adoptat ordonanțele privind coplata în domeniul sănătății și privind contribuția suportată de asigurați pentru achitarea serviciilor sanitare private
Guvernul a adoptat ordonanțele privind coplata în domeniul sănătății și privind contribuția suportată de asigurați ...
Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind coplata în sănătate, a declarat premierul Florin Cîţu, care a spus ...