Cursul a fluctuat uşor aproape de 4,32 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de marţi

Cursul de schimb a fluctuat foarte uşor în jurul nivelului de 4,32 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de marţi, într-o piaţă unde volumele de tranzacţionare s-au întors la niveluri reduse, după ce luni au fost mai ridicate decât în zilele anterioare.
Economica.net - mar, 30 apr. 2013, 07:44
Cursul a fluctuat uşor aproape de 4,32 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de marţi

La deschidere, euro a fost cotat la 4,3200 – 4,3220 lei, cu 0,1 – 0,2 bani peste nivelurile de luni din jurul orei 16:30, de 4,3180 – 4,3210 lei/euro.

În prima oră a şedinţei, cotaţiile au fluctuat foarte uşor, cel mai redus nivel tranzacţionat fiind de 4,3200 lei/euro, iar maximul de 4,3210 lei/euro.

„Volumele sunt mici, nu se întâmplă aproape nimic, după ce luni au fost volume foarte bune pe piaţa locală”, a afirmat un dealer.

La scurt timp după ora 10:00, băncile cotau euro la 4,3180 – 4,3205 lei/euro, în imediata apropiere a nivelurilor de luni din jurul orei 16:30.

Variaţii nesemnificative erau înregistrate şi de monedele statelor din regiune, potrivit dealerilor.

Leul s-a apreciat vizibil în ultimele zile, astfel că rata de referinţă anunţată luni de Banca Naţională a României (BNR) a coborât la 4,3224 lei/euro şi a atins cel mai redus nivel de un an şi patru luni. O rată de schimb inferioară, de 4,3219 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 4 ianuarie 2012.

În sesiunea de vineri, cursul oficial a fost de 4,3366 lei/euro.

Aprecierea înregistrată de moneda naţională din ultimele zile a fost susţinută de vânzările de valută ale jucătorilor străini, care au cumpărat titluri de stat în lei, spun dealerii. Randamentele titlurilor de stat în lei au scăzut constant în ultima perioadă, atingând valori minime istorice, în linie cu evoluţia activelor din regiune.

Interesul din ultimele două săptămâni pentru titlurile în lei a fost susţinut şi de recomandările analiştilor de la BNP Paribas şi Societe Generale, care indicau cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale româneşti, anticipând o evoluţie pozitivă în piaţă şi scăderea randamentelor pentru titlurile aflate în circulaţie.

Pentru dolarul american, banca centrală a anunţat luni un curs de 3,3040 lei/dolar, cotaţia atingând astfel cel mai redus nivel din 25 februarie. La data menţionată, referinţa a fost de 3,3026 lei/dolar.

Pentru francul elveţian rata de schimb a coborât la 3,5174 lei/franc. Nivelul de luni reprezintă minimul începând cu 25 ianuarie, când rata s-a plasat la 3,5162 lei/franc.

Cotaţiile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate marţi dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele în lei atrase pe termen de o zi au urcat uşor, la 4,5% – 5% pe an, după ce luni au fost la 3,93% – 4,43% pe an. Dealerii spun că creşterea dobânzilor este determinată de o scădere uşoară a lichidităţii din piaţă, ca urmare a unor plăţi efectuate de companii înaintea vacanţei de 1 Mai şi a Paştelui pe rit ortodox.

Te-ar mai putea interesa și
Miniștrii de Finanțe din UE au căzut de acord asupra noilor reguli privind rambursarea mai rapidă a banilor proveniți din dubla impunere
Miniștrii de Finanțe din UE au căzut de acord asupra noilor reguli privind rambursarea mai rapidă a banilor proveniți ...
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană, reuniţi marţi la Bruxelles, au convenit asupra unor noi reguli menite să ajute investitorii la recuperarea sumelor în caz de dublă impunere,......
Hidroelectrica raportează un profit de peste 1,32 de miliarde de lei pentru primele trei luni din an, în scădere 23%
Hidroelectrica raportează un profit de peste 1,32 de miliarde de lei pentru primele trei luni din an, în scădere 23%
Grupul Hidroelectrica a înregistrat în primele trei luni ale anului în curs un profit net în scădere cu 23%, la 1,326 ...
Banca Angliei ar putea decide luna viitoare să reducă dobânda de referință, în contextul evoluțiilor de pe piața forței de muncă
Banca Angliei ar putea decide luna viitoare să reducă dobânda de referință, în contextul evoluțiilor de pe piața ...
Nivelul salariului reglementat în Marea Britanie a crescut mai mult decât se estima în primul trimestru din 2024, dar ...
ANCOM: Viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 10% anul trecut față de 2022
ANCOM: Viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 10% anul trecut față de 2022
Utilizatorii de internet din România au înregistrat anul trecut o viteză medie de download de 587 Mbps pentru internetul ...