Cursul a fost stabil în a doua parte a zilei şi a închis în jur de 4,4670 lei/euro

Moneda naţională a înregistrat variaţii reduse în a doua parte a sesiunii interbancare de joi, iar la finalul zilei cursul se situa în jur de 4,4670 lei/euro, într-o piaţă cu volume de tranzacţionare normale, potrivit dealerilor.
Economica.net - joi, 24 mai 2012, 14:31
Cursul a fost stabil în a doua parte a zilei şi a închis în jur de 4,4670 lei/euro

În jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,4666 – 4,4680 lei, aproape de nivelul de la deschidere, de 4,4660 – 4,4690 lei/euro.

În prima parte a zilei cursul a atins un nou record pe piaţa interbancară, de 4,4715 lei/euro, după care cotaţiile au coborât sub 4,47 lei/euro şi au rămas sub acest nivel pe tot parcurul sesiunii.

Unii dealeri nu exclud intervenţiile indirecte ale băncii central, pentru susţinerea monedei naţionale.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a afirmat miercuri că deprecierea leului este cauzată de „veştile rele” din zona euro, iar în aceste condiţii eforturile de temperare din parte băncilor centrale sunt limitate, deşi BNR foloseşte instrumentarul adecvat şi leul manifestă în continuare rezistenţa cea mai solidă.

Cursul de referinţă anunţat de BNR a atins joi un nou maxim istoric, de 4,4662 lei/euro. Precedentul record, de 4,4587 lei/euro, a fost atins miercuri.

Cursul leului faţă de euro a depăşit record după record de la începutul lunii mai, depreciindu-se cu 1,57%, iniţial din cauza turbulenţelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro.

Astfel, de la începutul anului, leul a scăzut cu 3,39% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Totodată, pentru dolar cursul a urcat cu 2,66 bani, la 3,5538 unităţi, reprezentând cel mai ridicat nivel începând cu 30 iunie 2010. La acea dată, referinţa s-a situat la 3,5617 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, cotaţia a crescut la 3,7195 lei/franc, un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Valutele din regiune şi bursele europene afişează creşteri, recuperând astfel o parte din deprecierea puternică de miercuri, însă temerile privind posibila ieşire a Greciei din zona euro limitează câştigurile.

Summit-ul informal de miercuri al liderilor UE nu a adus măsuri concrete privind planurile de rezolvare a crizei datoriilor de stat.

Băncile comerciale au afişat joi dobânzi de 4,82% – 5,31% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, în creştere semnificativă faţă de cele de miercuri, de 1,09% – 1,59% pe an. Creşterea a fost determinată de faptul că joi a început o nouă perioadă în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR.

Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au avansat nesemnificativ, la 4,83% – 5,33% pe an, de la nivelurile de 4,79% – 5,29% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...