Cursul a încheiat şedinţa în creştere uşoară

Cursul de schimb a încheiat ziua în creştere cu peste 1 ban, la 4,3825 - 4,3850 lei/euro, într-o piaţă cu volume de tranzacţionare în media şedinţelor anterioare şi în care leul a urmat linia monedelor statelor din regiune.
Economica.net - mar, 26 feb. 2013, 15:21
Cursul a încheiat şedinţa în creştere uşoară

Leul s-a depreciat în raport cu euro încă de la deschidere, în linie cu mişcarea înregistrată de monedele statelor din regiune. Scăderea monedelor statelor din regiune a fost determinată de deprecierea euro în raport cu dolarul în timpul serii, pe fondul unor aşteptări pesimiste ale jucătorilor de pe pieţele internaţionale în urma alegerilor legislative din Italia.

Astfel, în prima oră a şedinţei de la Bucureşti cursul leu/euro a depăşit nivelul de 4,38 lei/euro şi a ajuns până la un nivel maxim al zilei de 4,3870 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile s-au întors aproape de 4,38 lei/euro şi au fluctuat în jurul acestui nivel.

În jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,3825 – 4,3850 lei, respectiv cu 1,05 – 1,1 bani peste ultimele niveluri de luni, de 4,3720 – 4,3740 lei/euro.

Astfel, leul s-a depreciat cu 0,2% în raport cu euro, iar zlotul şi forintul erau în scădere cu 0,3% şi, respectiv, cu 0,4%.

Analiştii ING Bank menţionează, într-o notă, că tendinţa de depreciere a leului ar putea fi limitată de intrări suplimentare de fluxuri străine înaintea includerii oficiale de vineri a obligaţiunilor emise de România într-un indice important al pieţelor emergente. Analiştii se aşteaptă, însă, ca rata de schimb să se îndrepte spre 4,4 lei/euro în viitorul apropiat.

Cursul de referinţă anunţat marţi de Banca Naţională a României (BNR) a crescut foarte uşor pentru a doua zi consecutiv şi a ajuns la 4,3816 lei/euro, într-o piaţă unde cotaţiile au urcat în prima oră a şedinţei până aproape de 4,39 lei/euro, însă apoi s-au întors aproape de 4,38 lei/euro.

Rata oficială de schimb afişată de banca centrală este cu 0,06 bani peste paritatea de luni, de 4,3810 lei/euro.

Leul s-a depreciat mai vizibil în raport cu dolarul american, cursul de referinţă urcând marţi cu 4,55 bani, la 3,3481 lei/dolar, după ce luni a fost la 3,3026 lei/dolar.

Paritatea leu/franc elveţian a avansat cu 3,26 bani, la 3,6009 unităţi, de la nivelul din ziua anterioară, de 3,5683 lei/franc.

Cursurile leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile practicate marţi de bănci pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au scăzut uşor şi au ajuns la 5,03% – 5,53% pe an, după ce luni au urcat la 5,23% – 5,73% pe an.

Dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut uşor, la 5,16% – 5,66% pe an, după ce în ziua anterioară au fost la 5,24% – 5,74% pe an. Astfel, dobânzile continuă să fie apropiate de rata dobânzii de politică monetară practicată de BNR, de 5,25% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...