Cursul a încheiat şedinţa interbancară aproape de 4,47 lei/euro

Cursul de schimb a crescut uşor în a doua parte a şedinţei interbancare de vineri şi a ajuns la finalul zilei la 4,4660 - 4,4690 lei/euro, într-o piaţă liniştită şi în care cotaţiile au fluctuat uşor.
Economica.net - vin, 31 aug. 2012, 13:53
Cursul a încheiat şedinţa interbancară aproape de 4,47 lei/euro

La deschiderea şedinţei, euro a fost tranzacţionat la 4,4645 lei, cu 0,75 – 1,05 bani peste cotaţiile de joi din jurul orei 16:30, de 4,4540 – 4,4570 lei/euro.

Nivelul maxim tranzacţionat în prima parte a zilei a fost de 4,4670 lei/euro, iar apoi cotaţiile au fluctuat uşor în jurul nivelului de 4,46 lei/euro. În a doua jumătate a şedinţei, paritatea au urcat pentru scurt timp până la 4,4670 lei/euro.

În jurul orei 16:30, băncile cotau euro la 4,4660 – 4,4690 lei, respectiv cu 1,2 bani peste cotaţiile din aceeaşi perioadă a şedinţei precedente.

„În a doua parte a zilei au început să se mai închidă din poziţiile luate pe monedele statelor din regiune şi să se mai ia unele profituri, iar asta a dus la corecţii uşoare. Se mai reduc din poziţii pentru a nu avea o expunere mare înainte de discursului şefului Fed (banca centrală din SUA – n.r.) în caz că acesta va dezamăgi aşteptările pieţelor”, a afirmat un dealer.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României a scăzut şi vineri, cu 0,22 bani, şi a ajuns la 4,4595 lei/euro.

Leul s-a apreciat în luna august cu 4,05% la cursul de referinţă, cotaţiile coborând treptat de la maximul istoric de 4,6481 lei/euro atins la 3 august. Moneda naţională a început să se aprecieze din 3 august şi să recupereze din coercţia înregistrată în iulie pe fondul tensiunilor politice cauzate de suspendarea în vederea demiterii a preşedintelui Traian Băsescu.

Recuperarea leului a fost susţinută pentru început de intervenţiile indirecte ale BNR în piaţă şi de plafonarea repetată a sumelor la operaţiunile repo prin care banca centrală împrumută instituţiile de credit. Astfel, leul a revenit aproape de nivelul dinaintea începerii tensiunilor politice.

Totuşi, moneda naţională este în scădere cu 3,23% raportat la nivelul de la finalul anului trecut, când euro era cotat la 4,3197 lei.

Cursul de referinţă anunţat vineri pentru dolar a scăzut cu 0,6 bani, de la 3,5544 lei/dolar la 3,5484 lei/dolar, iar cursul pentru francul elveţian a coborât de la 3,7155 lei/franc la 3,7136 lei/franc.

Investitorii de pe pieţele externe au aşteptări ridicate de la discursul preşedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, la conferinţa de la Jackson Hole, întrucât acesta ar putea da indicii dacă banca centrală a SUA va lua noi măsuri de stimulare a economiei. În 2010, preşedintele Fed a anunţat la Jackson Hole cea de-a doua rundă de relaxare cantitativă pentru stimularea economiei.

Dobânzile afişate vineri de bănci pentru depozitele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR) cu scadenţa la o zi au continuat să coboare, de la 4,93% – 5,43% la 4,88% – 5,38% pe an. În acelaşi timp, randamentele cu scadenţa la o săptămână au crescut nesemnificativ, de la 5,06% – 5,56% la 5,07% – 5,57% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a dispus transparentizarea tuturor contractelor încheiate de ALPAB
Primăria Capitalei a dispus transparentizarea tuturor contractelor încheiate de ALPAB
Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, anunţă că a dispus transparentizarea tuturor contractelor încheiate de Administrația Lacuri, Pacuri și Agrement (ALPAB), instituție aflată în......
Washingtonul și Ottawa susțin intrarea Ucrainei în NATO, dar nu printr-o procedură accelerată
Washingtonul și Ottawa susțin intrarea Ucrainei în NATO, dar nu printr-o procedură accelerată
Statele Unite şi Canada s-au declarat vineri favorabile unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, fără însă a sprijini ...
Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ (Ungaria) şi Eustream (Slovacia) propun un proiect de pentru transportul gazelor naturale prin reţelele integrate
Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ (Ungaria) şi Eustream (Slovacia) propun un proiect de pentru transportul gazelor naturale ...
Operatorii de transport gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia propun o iniţiativă pentru transportul ...
Directorul general al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina a fost reținut de o patrulă rusă
Directorul general al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina a fost reținut de o patrulă rusă
Ihor Muraşov, directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruşi, a fost reţinut de o patrulă ...