Cursul a încheiat şedinţa la niveluri foarte apropiate de ultimele cotaţii de miercuri

Cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară de joi la 4,3715 - 4,3730 lei/euro, niveluri foarte apropiate de ultimele cotaţii de miercuri, într-o piaţă liniştită şi cu volume reduse de valută tranzacţionată.
Economica.net - joi, 22 mart. 2012, 15:02
Cursul a încheiat şedinţa la niveluri foarte apropiate de ultimele cotaţii de miercuri

Primele tranzacţii au fost realizate la 4,3710 – 4,3740 lei/euro, foarte aproape de ultimele cotaţii de miercuri, de 4,3710 – 4,3730 lei.

Ulterior, cursul a oscilat uşor în jurul nivelului de 4,37 lei/euro, iar volumele de valută tranzacţionate au fost reduse, potrivit dealerilor. Pe parcursul şedinţei, cotaţiile au variat între un nivel minim al zilei de 4,3690 lei/euro şi un maxim de 4,3740 lei/euro.

La ora 16:30, băncile cotau euro la 4,3715 – 4,3730 lei.

Analiştii Erste Bank au revizuit în creştere nivelului cursului pentru luna decembrie, de la 4,32 lei/euro la 4,35 lei/euro, pe fondul scăderii exporturilor din zona euro şi a fluxurilor de investiţii străine.

Totodată, analiştii băncii consideră că BNR va continua să intervină în piaţa valutară, acordând o probabilitate redusă ca leul să se deprecieze accentuat, peste nivelul de 4,5 lei.

Potrivit analizei, ponderea ridicată a creditelor în valută (de 64%, majoritatea în euro) şi impactul puternic al cursului asupra inflaţiei sunt principalele motive care stau la baza previziunii unui leu stabil, cu ajutorul băncii centrale.

De asemenea, analiştii spun că posibila reducere a ratei de politică monetară în luna martie este deja inclusă în cotaţii, însă poate face leul mai puţin atractiv pentru jucătorii străini.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, monedele statelor din regiune se depreciau cu câte 0,5% în raport cu euro.

Pieţele erau influenţate de unele rapoarte economice care au arătat o contracţie în industria manufacturieră în Europa şi în China. Situaţia economică din zona euro s-a înrăutăţit în luna martie dincolo de previziunile celor mai pesimişti analişti, din cauza unei scăderi puternice a activităţii din industria manufacturieră din Germania şi Franţa, potrivit unor sondaje în mediul de afaceri. Sondajele PMI au evaluat performanţele a mii de companii din fiecare dintre cele două ţări în luna martie.

Cursul de referinţă anunţat joi de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut uşor, cu 0,36 bani, pentru a treia zi consecutiv, şi a ajuns la 4,3718 lei/euro.

Leul s-a apreciat şi în raport cu francul elveţian, rata oficială coborând cu 0,24 bani, la 3,6262 lei/franc.

Pe de altă parte, moneda naţională s-a depreciat faţă de dolarul american, cursul de referinţă urcând cu 2,09 bani, la 3,3210 lei/dolar.

Băncile comerciale au afişat dobânzi de 2,5% – 3% pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, în creştere de la 2,08% – 2,58%. Totodată, au avansat şi dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, de la 3,43% – 3,93% la 4,03% – 5,43%.

Te-ar mai putea interesa și
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei și Italiei, dar fără strategii clare și investiții ample,......
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că ...