Cursul a încheiat şedinţa uşor peste 4,3650 lei/euro

Cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară de miercuri în creştere uşoară, la 4,3655 - 4,3665 lei/euro, deprecierea leului fiind determinată indirect de întărirea dolarului în raport cu euro, mişcare care de regulă afectează şi monedele statelor din regiune.
Economica.net - mie, 14 mart. 2012, 15:23
Cursul a încheiat şedinţa uşor peste 4,3650 lei/euro

Primele tranzacţii au fost realizate la 4,3630 – 4,3640 lei/euro, uşor peste cotaţiile de la finalul sesiunii precedente, de 4,3610 – 4,3630 lei//euro.

Ulterior, rata de schimb a coborât pentru scurt timp până la un nivel minim de 4,36 lei/euro, însă apoi a revenit peste 4,3650 lei/euro şi a variat peste acest nivel până la finalul şedinţei.

„Deprecierea pare să fie determinată de întărirea dolarului în raport cu euro, pentru că valutele din regiune se depreciază mai vizibil decât leul faţă de euro. Cursul euro/dolar tinde spre 1,31 unităţi şi deja au început să se închidă unele poziţii short pe dolar (în care se miza pe deprecierea dolarului -n.r.) şi long pe regiune (în care jucătorii mizau pe aprecierea monedelor statelor din regiune -n.r.). Aprecierea dolarului este determinată de aşteptările tot mai reduse ale jucătorilor privind posibile măsuri de lichiditate din partea băncii centrale americane. Pe plan local, deprecierea leului a venit pe volume puţin mai mari de valută tranzacţionată decât în şedinţele precedente”, a afirmat un dealer.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, leul se deprecia cu 0,1% în raport cu euro, în timp ce forintul şi zlotul erau în scădere cu 0,4% şi, respectiv, cu 0,9%.

Cursul de referinţă anunţat miercuri de Banca Naţională a României (BNR) a crescut cu 0,33 bani, la 4,3608 lei, şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. O rată oficială mai mare a fost afişată la 11 ianuarie – 4,3627 lei/dolar.

Leul s-a depreciat şi în raport cu doarul, rata de schimb urcând cu 1,41 bani, la 3,3375 lei/dolar. Un curs mai mare a fost afişat la 16 februarie, când BNR a publicat o referinţă de 3,3457 lei/dolar.

Pe de altă parte, referinţa pentru francul elveţian a coborât miercuri cu 1,22 bani, la 3,6025 lei/franc elveţian.

Băncile comerciale au afişat dobânzi de 1,58% – 2,08% pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, după ce marţi acestea au fost de 1,63% – 2,13%. Totodată, au scăzut uşor dobânzile practicate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, de la 1,92% – 2,42% la 1,88% – 2,39%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante (foto), a demisionat din funcţie pe motiv că, în situaţia actuală, generată de instabilitate şi subfinanţare, compania poate urma calea......
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Următoare ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) va fi organizată din nou la Davos (Elveţia), după ce pandemia i-a ...
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Problemele în aprovizionarea cu energie din Europa au creat panică în rândul cumpărătorilor asiatici de gaze, astfel ...
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul "Doing Business", după ce a descoperit ...