Cursul a încheiat ziua în scădere uşoară, într-o piaţă liniştită

Cursul de schimb a fluctuat în apropierea cotaţiei de 4,45 lei/euro şi a încheiat ziua uşor sub nivelurile de vineri, într-o piaţă cu volume reduse de tranzacţionare şi unde jucătorii nu au reacţionat la decizia BNR de reducere a ratei dobânzii de politică monetară a BNR.
Economica.net - lun, 01 iul. 2013, 14:09
Cursul a încheiat ziua în scădere uşoară, într-o piaţă liniştită

La deschiderea şedinţei, euro a fost cotat la 4,4580 – 4,4610 lei, uşor peste nivelurile de vineri din jurul orei 16:30, când euro a fost cotat la 4,4545 – 4,4585 lei/euro.

Ulterior, paritatea coborât apoi spre 4,45 lei/euro şi a fluctuat în jurul acestui nivel până la închiderea şedinţei, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse. La finalul sesiunii, euro era cotat la 4,4488 – 4,4515 lei, respectiv cu 0,57 – 0,7 bani sub nivelurile de vineri, din jurul orei 16:30.

Dealerii spun că paritatea leu/euro nu a fost influenţată de decizia Consiliului de Administraţie al BNR de redeuce dobânda de politică monetară, de la 5,25% pe an la 5% pe an, întrucât mişcarea era aşteptată de unii jucători.

Cursul de referinţă leu/euro anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut de la 4,4588 lei/euro la 4,4501 lei/euro.

Pentru dolarul american, banca centrală a publicat un curs de 3,4094 lei/dolar, cu 0,57 bani sub şedinţa anterioară, când paritatea a stagnat la 3,4151 lei/dolar.

Leul s-a apreciat uşor şi în raport cu francul elveţian, cursul de schimb coborând de la 3,6123 lei/franc la 3,6070 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut la 4,96% – 5,46% pe an, după ce vineri au fost de 5,05% – 5,55% pe an.

Pe de altă parte, dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au avansat la 4,8% – 5,3% pe an, după ce vineri au fost la 4,52% – 5,02% pe an. Randamentele încadrează, astfel, rata dobânzii de politică monetară a BNR, în prezent de 5,25% pe an. Noua dobândă de politică monetară se aplică începând de marţi.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...