Cursul a închis uşor peste 4,47 lei/euro

Cotaţiile monedei naţionale s-au menţinut peste 4,47 lei/euro în a doua parte a sesiunii interbancare de vineri, într-o piaţă cu volume reduse de valută tranzacţionată, iar unii dealeri nu exclud intervenţiile indirecte ale băncii centrale pentru susţinerea leului.
Economica.net - vin, 22 iun. 2012, 13:53
Cursul a închis uşor peste 4,47 lei/euro

În jurul orei 16:30, euro se cota la 4,4705 – 4,4739 lei, peste ultimele cotaţii de joi, de 4,4655 – 4,4665 lei/euro.
La deschiderea şedinţei euro era schimbat pentru 4,4655 – 4,4675 lei, iar în prima parte a zilei cursul nu a depăşit 4,47 lei/euro, iar dealerii au spus că intervenţia băncii centrale nu a fost sesizabilă.

După publicarea cursului de referinţă, ordinele de cumpărare de euro s-au intensificat, iar cursul a urcat până la 4,4740 lei/euro.

Unii dealeri spun că în a doua parte a zilei este posibil ca BNR să fi intervenit, însă vânzările de euro au fost modeste.

„Poate presiunea de depreciere a venit şi pe un fond politic incert. O declaraţie îngrijorătoare fiind cea a lui Antonescu (preşedintele PNL, Crin Antonescu, n.r.), potrivit căreia va cere declanşarea procedurii de declanşare a preşedintelui, dacă Haşotti nu va fi investit la Cultură”, a spus dealerul unei bănci.

Antonescu a declarat, vineri, că dacă preşedintele Traian Băsescu nu îl va învesti luni pe Puiu Haşotti la Cultură, fără nicio declaraţie despre lucrările acestuia, atunci va cere parlamentarilor PNL declanşarea procedurii de suspendare a şefului statului.

În schimb, valutele din regiune au consemnat aprecieri de până la 1,2%.
Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut cu 0,2 bani, la 4,4655 lei/euro, şi s-a apropiat de nivelul maxim istoric atins pe 24 mai, de 4,4662 lei/euro.

Pentru dolar, cursul a urcat mai puternic, cu 3.88 bani, de la 3,5202 lei/dolar la 3,5590 lei/dolar.
În acelaşi timp, cursul pentru franc a crescut de la 3,7163 lei/franc la 3,7183 lei/franc.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile practicate vineri de bănci pentru depozitele cu scadenţa la o zi au revenit pe creştere uşoară şi au ajuns la 1,5% – 1,99% pe an, de la nivelurile de joi, de 1,08% – 1,55% pe an. Evoluţia este determinată de unele bănci care se pregătesc deja pentru noua perioadă în care trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR, perioadă care va începe duminică.

În precedentele zile, dobânzile au scăzut vizibil ca urmare a excesului de lichiditate de la finalul actualei perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, precum şi a injecţiei de lichiditate realizată luni de BNR. Banca centrală a împrumutat la începutul săptămânii 13 bănci comerciale, printr-o licitaţie repo, cu 11,95 miliarde lei (2,68 miliarde euro), pentru şapte zile.

Dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână sunt de 4,91% – 5,37% pe an, foarte apropiate de cele afişate joi, de 4,90% – 5,38% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...