Cursul a rămas aproape de 4,36 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de vineri

Cursul de schimb a rămas aproape de 4,36 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de vineri, într-o piaţă apatică şi cu volume reduse de tranzacţionare.
Economica.net - vin, 25 ian. 2013, 08:25
Cursul a rămas aproape de 4,36 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de vineri

La deschidere euro a fost cotat la 4,3600 – 4,3620 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de joi din jurul orei 16:30, de 4,3610 – 4,3620 lei/euro.

În prima oră a şedinţei, cotaţiile au rămas la nivelurile de la deschidere, astfel că cel mai redus nivel tranzacţionat a fost de 4,3600 lei/euro, iar maximul de 4,3620 lei/euro.

La ora 10:00, băncile cotau euro tot la 4,3600 – 4,3620 lei, iar potrivit dealerilor volumele de tranzacţionare erau reduse.

„Spre deosebire de a doua parte a şedinţei de joi, când volumele au crescut semnificativ după licitaţia organizată de Ministerul Finanţelor pentru vânzare de obligaţiuni, în prima oră a şedinţei de vineri volumele au fost reduse. Se pare că BNR cumpără euro pentru a reface rezerva de valută”, a afirmat un dealer.

Ministerul Finanţelor a împrumutat joi 1,1 miliarde lei prin vânzare de obligaţiuni cu maturitate la 10 ani, cu 80% mai mult decât şi-a propus. Costul mediu de finanţare a fost de 5,71%, reprezentând cel mai redus nivel plătit vreodată pentru această scadenţă.

Randamentele au întrerupt trendul ascendent la jumătatea lunii decembrie, însă anunţul JP Morgan de săptămâna trecută privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii au accentuat apetitul investitorilor pentru obligaţiunile în lei.

După prima oră a şedinţei de la Bucureşti, forintul se aprecia cu 0,1% în raport cu euro, iar zlotul cu aproape 0,2%.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat joi un curs de referinţă de 4,3724 lei/euro, apropiat de cel de miercuri. În sesiunea precedentă cursul a fost de 4,3727 lei/euro, marcând a patra zi de creştere.

Leul s-a apreciat semnificativ săptămâna trecută, pe fondul interesului jucătorilor străini pentru titlurile de stat în lei. În sesiunea de joi, 17 ianuarie, cursul a atins minimul ultimelor 12 luni, respectiv 4,3351 lei/euro. Raportat la nivelul de joia trecută, leul s-a întărit cu 1,8% de la începutul anului.

Pentru moneda americană, referinţa a urcat foarte uşor, de la 3,2808 lei/dolar la 3,2812 lei/dolar.

În acelaşi timp, referinţa pentru francul elveţian a scăzut la 3,5268 lei/franc, de la 3,5334 lei/franc miercuri.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o zi afişate vineri dimineaţă de bănci au urcat la 6% – 6,5% pe an, după ce joi au fost la 5,34% – 5,84% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...