Cursul a rămas uşor peste 4,47 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

Cursul de schimb a rămas uşor peste 4,47 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de marţi, într-o piaţă liniştită şi cu volume de tranzacţionare în media celor înregistrate în perioada similară a sesiunilor anterioare.
Economica.net - mar, 18 dec. 2012, 08:27
Cursul a rămas uşor peste 4,47 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

La deschiderea şedinţei, euro a fost tranzacţionat la 4,4704 lei, uşor sub cotaţiile de luni din jurul orei 16:30, de 4,4715 – 4,4740 lei/euro.

Cel mai redus nivel tranzacţionat în prima oră a fost de 4,4695 lei/euro, iar maximul de 4,4745 lei/euro.

La scurt timp după ora 10:00, băncile cotau euro la 4,4720 – 4,4740 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de la finalul şedinţei precedente.

După prima oră a şedinţei de la Bucureşti, zlotul se aprecia uşor în raport cu euro, în timp ce forintul era în scădere cu aproximativ 0,7% pe fondul aşteptărilor jucătorilor ca banca centrală a Ungariei să reducă rata dobânzii de politică monetară.

Leul a început să se aprecieze încă de joi, când a urcat cu 1% în raport cu euro, pe fondul vânzărilor masive de valută realizate de jucătorii străini, potrivit dealerilor.

Dealerii afirmă că întărirea leului în raport cu euro este determinată de optimismul jucătorilor străini, care mizează pe stabilitate politică în România şi încheierea unui nou acord cu FMI. De asemenea, investitorii au fost atraşi şi de randamentele acceptate de Ministerul Finanţelor Publice la licitaţiile de vânzare de titluri de stat, având în vedere că pe pieţele din regiune se aşteaptă tăieri de dobândă.

Cursul de referinţă anunţat luni de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut la 4,4675 lei/euro şi a atins astfel cel mai redus nivel pentru ultimele trei luni şi două săptămâni. O paritate oficială mai redusă decât cea de luni a fost publicată de banca centrală la 31 august, când euro a fost la 4,4595 lei.

Moneda naţională s-a apreciat luni şi în raport cu dolarul, cursul de referinţă coborând cu 2,51 bani, la 3,3954 lei/dolar, de la nivelul de vineri, de 3,4205 lei/dolar. Astfel, paritatea oficială a atins cel mai redus nivel din 8 mai, dată când dolarul a fost la 3,3850 lei.

Totodată, a scăzut rata de referinţă pentru francul elveţian, de la 3,7022 lei/franc la 3,6990 lei/franc, atingând minimul pentru ultimele trei luni. Un curs oficial mai redus decât cel de luni a fost afişat de BNR la 17 septembrie, când francul a fost la 3,6984 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile practicate marţi dimineaţă de bănci pentru plasamentele cu scadenţă la o zi sunt de 5% – 6% pe an, după ce luni au fost de 5,19% – 5,69% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...