Cursul a revenit pe creştere uşoară şi s-a apropiat de 4,37 lei/euro

Cursul de schimb a revenit pe creştere uşoară în prima oră a şedinţei interbancare de marţi şi a urcat spre 4,37 lei/euro, pe fondul unor ordine mai mari de cumpărare de euro plasate de unii jucători străini şi de cererea comercială locală.
Economica.net - mar, 27 mart. 2012, 07:51
Cursul a revenit pe creştere uşoară şi s-a apropiat de 4,37 lei/euro

Primele tramzacţii au fost realizate la 4,3615 – 4,3630 lei/euro, cu 0,2 – 0,25 bani sub ultimele cotaţii de luni, de 4,3640 – 4,3650 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a scăzut până la un minim de 4,3605 lei/euro, însă apoi în piaţă au fost plasate unele ordine mai mari de cumpărare de euro, care au dus cotaţiile peste nivelul de la finalul şedinţei precedente.
Astfel, în jurul orei 10:10 băncile comerciale cotau euro la 4,3670 – 4,3685 lei, respectiv cu 0,3 – 0,35 bani peste ultimele cotaţii de luni.

„Mişcarea cursului de schimb nu este atât de notabilă pe cât este creşterea volumelor de tranzacţionare, care au depăşit media şedinţelor precedente. Nu sunt la fel de mari precum cele din zilele în care cursul atingea maxime istorice, însă sunt peste cele din alte şedinţe. Se pare că unii jucători străini au început să cumpere euro, mizând pe o depreciere uşoară a leului. Totodată, la creşterea cursului a contribuit şi cererea comercială locală de euro. Jucătorii estimează că BNR va reduce din nou dobânda de politică monetară, iar asta va duce indirect la o depreciere uşoară a leului”, a afirmat un dealer.

Analiştii Erste şi Raiffeisen anticipează că BNR va reduce, joi, dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 5,25%, potrivit unor rapoarte emise săptămâna trecută de cele două bănci.
După prima oră a şedinţei de marţi de la Bucureşti, leul se deprecia cu aproape 0,9% în raport cu euro, iar forintul şi zlotul erau în scădere cu aproximativ 0,16%.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat luni un curs de referinţă de 4,3691 lei/euro, în scădere cu 0,21 bani faţă de vineri. Leul a înregistrat, astfel, a cincea sesiune de apreciere modestă. Banca centrală a anunţat vineri o rata de schimb de 4,3712 lei/euro.

Moneda naţională s-a apreciat nesemnificativ în faţa francului elveţian, astfel că rata anunţată de BNR a coborât de la 3,6265 lei/franc la 3,6258 lei/franc.
Leul s-a depreciat însă raport cu dolarul, paritatea oficială urcând cu 0,68 bani, de la 3,2980 lei/dolar la 3,3048 lei/dolar.

Pentru plasamentele cu scadenţă la o zi băncile au afişat marţi dimineaţă dobânzi de 3,5% – 4,5%, apropiate de cele de luni, de 3,64% – 4,14%.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...