Cursul a revenit peste 4,4150 lei/euro, în linie cu regiunea

Moneda naţională s-a depreciat în a doua parte a sesiunii interbancare de miercuri, în linie cu evoluţia valutelor din regiune, care au pierdut teren faţă de euro, din cauza temerilor privind incertitudinile legate de situaţia din Cipru şi Italia.
Economica.net - mie, 27 mart. 2013, 15:00
Cursul a revenit peste 4,4150 lei/euro, în linie cu regiunea

În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,4165 – 4,4170 lei/euro, peste cotaţiile de la finalul sesiunii de marţi, când băncile schimbau euro pentru 4,4080 – 4,4110 lei.

La deschidere, euro era cotat uşor sub 4,41 lei/euro, după care rata de schimb a coborât treptat până la 4,3960 lei/euro.

Ulterior, cursul a revenit pe creştere, ca urmare a sentimentului negativ prezent pe majoritatea pieţelor internaţionale, potrivit dealerilor.

Euro a scăzut miercuri sub nivelul de 1,28 dolari pe unitate, pentru prima oară în ultimele patru luni, din cauza planului de salvare a Ciprului şi a incertitudinilor politice din Italia, care subminează încrederea investitorilor în activele din regiune.

Moneda unică s-a depreciat în raport cu 16 valute importante, după o cerere scăzută la vânzarea de obligaţiuni italiene, partidele politice din Italia nereuşind să ajungă la un acord pentru formarea guvernului, după alegerile de luna trecută.

Totodată, acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de miercuri în scădere, trase în jos de aceleaşi incertitudini, investitorii aşteptând şi date referitoare la vânzările de locuinţe din Statele Unite.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă cu 0,79 bani mai redus, de 4,4032 lei/euro. În sesiunea de marţi, cursul a fost de 4,4111 lei/euro.

Cursul pentru dolarul american a continuat să urce însă, cu 1,54 bani, la 3,4419 lei/dolar, ajungând astfel la un nou maxim de după 13 decembrie, când dolarul a fost cotat la 3,4522 lei.

Totodată, cursul pentru francul elveţian a crescut uşor, la 3,6156 lei/franc.

Cursurile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate miercuri de băncile comerciale pentru depozitele în lei atrase pe termen de o zi au scăzut de la 4,64 – 5,14%. la 4,5 – 5%. În acelaşi timp, randamentele pentru plasamentele pe o săptămână se situau la 4,56 – 5,06%.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...