Cursul a scăzut aproape de 4,43 lei/euro la deschiderea şedinţei

Cursul de schimb a scăzut la 4,4305 - 4,4330 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de joi, după mai multe zile în care cotaţiile au urcat continuu şi rata de referinţă anunţată de Banca Naţională a României (BNR) a doborât record după record.
Economica.net - joi, 17 mai 2012, 08:46
Cursul a scăzut aproape de 4,43 lei/euro la deschiderea şedinţei

Leul a început să revină pe apreciere uşoară încă din a doua parte a şedinţei de miercuri, când cotaţiile au coborât până la un nivel minim al şedinţei, de 4,4390 lei/euro.

Potrivit dealerilor, revenirea leului a fost susţinută de unii jucători care au marcat o parte din profiturile înregistrate în ultimele zile, când au mizat pe deprecierea leului, dar şi a monedelor statelor din regiune.

Cotaţiile au continuat să scadă şi joi, astfel că primele operaţiuni au fost realizate la 4,4340 lei/euro, cu 0,45 – 0,6 bani sub închiderea de miercuri, de 4,4385 – 4,4400 lei/euro.

Ulterior, leul a continuat să se întărească uşor, astfel că în jurul orei 10:00, băncile cotau euro la 4,4305 – 4,4330 lei, respectiv cu 0,7 – 0,8 bani sub cotaţiile de la finalul şedinţei precedente.

„Se pare că unii jucători au început miercuri după-amiază să marcheze profituri din poziţiile long, pentru că întoarcerea leului şi a valutelor din regiune a fost bruscă. În cazul leului, probabil că jucătorii au decis să închidă o parte din poziţii văzând că BNR a apărat pragul de 4,45 lei/euro de fluxuri speculative, dar a permis să urce cursul în cadrul fluxurilor comerciale (ordine de vânzare plasate de bănci în numele clienţilor companii – n.r.). În prima oră a şedinţei de astăzi volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse”, a afirmat un dealer.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României a atins miercuri cel de-al patrulea maxim istoric consecutiv, de 4,4463 lei/euro. Cursul leului faţă de euro a doborât record după record de la începutul lunii mai, leul depreciindu-se cu 1,1%, iniţial din cauza turbulenţelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro.

De la începutul anului, leul a scăzut cu 2,93% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Pieţele financiare sunt sub presiune puternică de la începutul săptămânii trecute, pe fondul tensiunilor politice din Grecia, unde liderii politici nu au reuşit să formeze o coaliţie de guvernare şi vor fi organizate noi alegeri pe 17 iunie.

Referinţa pentru dolar a urcat miercuri cu 4,11 bani, la 3,4987 unităţi, un nou maxim începând cu 1 iulie 2010. La data menţionată, cursul a fost de 3,5420 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, cotaţia a crescut la 3,7020 lei/franc, reprezentând un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Dobânzile practicate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, au scăzut uşor de la 4,64% – 5,14% la 4,5% – 5%. În zilele anterioare, dobânzile au urcat ca urmare a intervenţiilor valutare recente realizate de BNR, care a vândut euro şi a retras lei din piaţă, pentru a tempera deprecierea monedei naţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România în portul Constanța, va pune la......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...