Cursul a scăzut uşor sub 4,3 lei/euro în prima oră a şedinţei de marţi

Cursul de schimb a scăzut foarte uşor sub 4,3 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de marţi, însă apoi s-a întors peste acest nivel, moneda naţională menţinându-se pe linia de apreciere începută la mijlocul lunii aprilie.
Economica.net - mar, 07 mai 2013, 07:39
Cursul a scăzut uşor sub 4,3 lei/euro în prima oră a şedinţei de marţi

La deschiderea şedinţei de marţi, euro a fost tranzacţionat la 4,3050 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de vineri din jurul orei 16:30, de 4,3030 – 4,3050 lei/euro.

Ulterior, cursul a scăzut pentru scurt timp sub 4,3 lei/euro, cel mai redus nivel tranzacţionat fiind de 4,2990 lei/euro.

La scurt timp după ora 10:00, băncile cotau euro la 4,2995 – 4,3015 lei, astfel că leul era în apreciere foarte uşoară în raport cu moneda europeană.

După prima oră a şedinţei de la Bucureşti, zlotul şi forintul erau în scădere foarte uşoară în raport cu euro.

Aprecierea înregistrată de leu în ultimele săptămâni a fost susţinută în principal de investitorii străini care au început să cumpere lei, pentru a realiza plasamente în titluri de stat emise de România.

Astfel, raportat la nivelul de la finele anului trecut, leul este apreciat cu 2,7%.

Rata de referinţă a anunţată de Banca Naţională a României (BNR) a atins vineri cel mai redus nivel din decembrie 2011, euro fiind cotat la 4,3072 lei.

O rată de schimb inferioară, de 4,2980 lei/euro, a fost publicată de banca centrală pe 29 decembrie 2011.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că aprecierea cursului de schimb este remarcabilă, în condiţiile crizei din Cipru şi a problemelor de la sucursala Bank of Cyprus, arătând că nu exclude aprecierea monedei în acelaşi timp cu creşterea exporturilor, aşa cum s-a întâmplat la începutul anilor 2000.

Pentru dolarul american, banca centrală a anunţat vineri un curs de 3,2816 lei/dolar, cu 1,07 bani mai redus faţă de cel de joi. Pentru francul elveţian, rata de schimb a coborât la 3,52 lei/franc.
Cotaţiile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Piaţa locală a fost închisă luni, cu prilejul Sărbătorii Paştelui pe rit ortodox.

Dobânzile afişate marţi dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele în lei atrase pe termen de o zi au crescut uşor, la 4,5% – 5% pe an, după ce vineri au fost la 4,12% – 4,62% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă forajul de explorare....
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru ...
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de milioane de euro şi cu 100 de ani vechime, intră în România
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de ...
Compania germană Arburg, deţinută de familia Hehl, a deschis o subsidiară în România.