Cursul a scăzut uşor în prima oră a şedinţei şi a ajuns la 4,4630 – 4,4660 lei/euro

Cursul de schimb a scăzut foarte uşor în prima oră a şedinţei interbancare şi a ajuns la 4,4630 - 4,4660 lei/euro, într-o piaţă în care volumele de tranzacţionare au continuat să fie foarte reduse şi în care dealerii cred că BNR ar putea interveni din nou dacă paritatea va urca la 4,4700 lei/euro.
Economica.net - mar, 26 iun. 2012, 07:48
Cursul a scăzut uşor în prima oră a şedinţei şi a ajuns la 4,4630 - 4,4660 lei/euro

Primele tranzacţii au fost reaelizate la 4,4670 lei/euro, foarte aproape de ultimele cotaţii de luni, de 4,4650 – 4,4690 lei/euro.

Ulterior, cursul a scăzut până la un nivel minim al primei ore de 4,4650 lei/euro, în cadrul unor transferuri cu volume foarte reduse. Potrivir dealerilor, majoritatea tranzacţiilor au fost realizate la un nivel 4,4670 lei/euro, iar media pentru prima oră a fost de 4,4661 lei/euro.

La scurt timp după ora 10:00, euro era cotat la 4,4630 – 4,4660 lei, respectiv cu 0,2 – 0,3 bani sub închiderea de luni.

„Aproape toţi clienţii care vor să cumpere euro s-au obişnuit ca BNR să vândă indirect euro aproape de fixing (de ora 13:00, când este anunţat cursul de referinţă -n.r.), astfel că piaţa a fost mai animată în ultimele zile doar aproape de mijlocul zilei. În rest, volumele de tranzacţionare sunt foarte reduse, atât pe piaţa locală, cât şi pe cele din regiune, fiind o situaţie tipică perioadei de vară. În prima oră nu au fost indicii privind o intervenţie indirectă a BNR, însă cu siguranţă banca centală va interveni în cazul în care cotaţiile vor urca din nou aproape de 4,47 lei/euro, pentru a evita atingerea unui nou maxim al cursului de referinţă”, a afirmat un dealer.

După prima oră a şedinţei de la Bucureşti, zlotul era în stagnare, iar forintul se aprecia cu 0,2% în raport cu euro.

Cursul de referinţă anunţat luni de BNR a coborât nesemnificativ, la 4,4654 lei/euro, de la 4,4655 lei/euro la finalul săptămânii trecute. Cursul fluctuează foarte aproape de nivelul maxim istoric, de 4,4662 lei/euro, atins pe 24 mai.

Pentru dolar, cursul a crescut cu 1,76 bani, de la 3,5590 lei/dolar la 3,5766 lei/dolar.

În acelaşi timp, paritatea oficială leu/franc elveţian a avansat de la 3,7183 lei/franc la 3,7188 lei/franc.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile practicate marţi dimineaţă de bănci pentru depozitele cu scadenţa la o zi sunt de 5% – 5,4% pe an, foarte aproape de cele de luni, de 4,93% – 5,39% pe an. Dobânzile ridicate sunt susţinute de băncile care îşi constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR odată cu începerea unei noi perioade de rezervă. Astfel, dobânzile încadrează din nou rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele piețe pentru a lua decizii. Însă sursele de informare s-au schimbat de-a lungul timpului, deoarece aceștia folosesc......
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, pe care l-a ținut blocat timp de 27 de ani
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” ...
Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” a devenit ...
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar fluctuaţiile de preţuri sunt ...
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noua generație de medicamente pentru obezitate produce schimbări ample în industria farma, dar are ramificații și în ...