Cursul a urcat aproape de 4,33 lei/euro, după ce S&P a menţinut România în categoria „junk”

Cursul a urcat aproape de 4,33 lei/euro, după ce agenţia Standard & Poor's a menţinut România în categoria "junk", nerecomandată pentru investiţii pe termen lung, contrar aşteptărilor unor jucători, care anticipau că ratingul va fi ridicat la "investment grade".
Economica.net - joi, 09 mai 2013, 14:49
Cursul a urcat aproape de 4,33 lei/euro, după ce S&P a menţinut România în categoria

Cursul de schimb leu/euro a deschis şedinţa de joi la în jurul nivelului de 4,32 lei/euro şi a scăzut uşor sub acest nivel în primele minute. După plasarea unor ordine de cumpărare de bănci în numele unor companii cotaţiile s-au dus pentru o perioadă scurtă la 4,33 lei/euro.

Ulterior, cursul s-a întors spre 4,32 lei/euro, pentru ca în a doua parte a şedinţei să urce spre 4,33 lei/euro, după ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile de credit ale României. S&P menţine astfel România în categoria speculativă, sau „junk”, nerecomandată pentru investiţii pe termen lung. Calificativul „BB+” atribuit datoriilor pe termen lung ale statului român este cu o treaptă sub categoria „investment grade”.

„Se pare că unii jucători se aşteptau la o ridicare la «investment grade», însă nu am putea spune că acesta a fost principalul motiv pentru care cursul a urcat iar spre 4,33 lei/euro. În plus, nu este vizibilă o influenţă în volumele de tranzacţionare, acestea rămânând în media unei şedinţe obişnuite”, a afirmat un dealer.

În jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,3270 – 4,3295 lei, cu 1,55 – 1,65 bani peste închiderea de miercuri, de 4,3115 – 4,3130 lei/euro.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut la 4,3249 lei/euro. Rata afişată joi este cu 1,32 bani peste cea publicată miercuri, de 4,3117 lei/euro.

Pentru dolarul american, cursul de referinţă publicat joi, de 3,2908 lei/dolar, a fost cu 0,24 bani peste cel de miercuri, de 3,2884 lei/dolar.

Referinţa pentru francul elveţian a crescut de la 3,4976 lei/franc la 3,52 lei/franc, după ce miercuri paritatea a fost la cel mai redus nivel de după 18 ianuarie.

Cotaţiile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate joi de băncile comerciale pentru depozitele în lei atrase pe termen de o zi au scăzut uşor la 2,81% – 3,31% pe an, după ce miercuri au fost de 3,29% – 3,79% pe an.

În acelaşi timp, dobânzile pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o săptămână au continuat să coboare şi sunt în continuare sub rata dobânzii de politică monetară stabilită de BNR, de 5,25% pe an. Dobânzile afişate joi sunt de 2,97% – 3,47% pe an, după ce miercuri au fost de 3,46% – 3,96% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...