Cursul a urcat aproape de 4,33 lei/euro, după ce S&P a menţinut România în categoria „junk”

Cursul a urcat aproape de 4,33 lei/euro, după ce agenţia Standard & Poor's a menţinut România în categoria "junk", nerecomandată pentru investiţii pe termen lung, contrar aşteptărilor unor jucători, care anticipau că ratingul va fi ridicat la "investment grade".
Economica.net - joi, 09 mai 2013, 14:49
Cursul a urcat aproape de 4,33 lei/euro, după ce S&P a menţinut România în categoria

Cursul de schimb leu/euro a deschis şedinţa de joi la în jurul nivelului de 4,32 lei/euro şi a scăzut uşor sub acest nivel în primele minute. După plasarea unor ordine de cumpărare de bănci în numele unor companii cotaţiile s-au dus pentru o perioadă scurtă la 4,33 lei/euro.

Ulterior, cursul s-a întors spre 4,32 lei/euro, pentru ca în a doua parte a şedinţei să urce spre 4,33 lei/euro, după ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile de credit ale României. S&P menţine astfel România în categoria speculativă, sau „junk”, nerecomandată pentru investiţii pe termen lung. Calificativul „BB+” atribuit datoriilor pe termen lung ale statului român este cu o treaptă sub categoria „investment grade”.

„Se pare că unii jucători se aşteptau la o ridicare la «investment grade», însă nu am putea spune că acesta a fost principalul motiv pentru care cursul a urcat iar spre 4,33 lei/euro. În plus, nu este vizibilă o influenţă în volumele de tranzacţionare, acestea rămânând în media unei şedinţe obişnuite”, a afirmat un dealer.

În jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,3270 – 4,3295 lei, cu 1,55 – 1,65 bani peste închiderea de miercuri, de 4,3115 – 4,3130 lei/euro.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut la 4,3249 lei/euro. Rata afişată joi este cu 1,32 bani peste cea publicată miercuri, de 4,3117 lei/euro.

Pentru dolarul american, cursul de referinţă publicat joi, de 3,2908 lei/dolar, a fost cu 0,24 bani peste cel de miercuri, de 3,2884 lei/dolar.

Referinţa pentru francul elveţian a crescut de la 3,4976 lei/franc la 3,52 lei/franc, după ce miercuri paritatea a fost la cel mai redus nivel de după 18 ianuarie.

Cotaţiile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate joi de băncile comerciale pentru depozitele în lei atrase pe termen de o zi au scăzut uşor la 2,81% – 3,31% pe an, după ce miercuri au fost de 3,29% – 3,79% pe an.

În acelaşi timp, dobânzile pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o săptămână au continuat să coboare şi sunt în continuare sub rata dobânzii de politică monetară stabilită de BNR, de 5,25% pe an. Dobânzile afişate joi sunt de 2,97% – 3,47% pe an, după ce miercuri au fost de 3,46% – 3,96% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria", a anunţat gigantul italian în domeniul......
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...
935 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate în ultimele 24 de ore. 128 de pacienți sunt internați la ATI
935 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate în ultimele 24 de ore. 128 de pacienți sunt internați la ...
Ministerul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 935 de cazuri noi de persoane ...