Cursul a urcat aproape de 4,45 lei/euro în prima oră a şedinţei

Cursul de schimb a urcat uşor în prima oră a şedinţei interbancare de vineri şi a ajuns aproape de 4,45 lei/euro, iar dealerii cred că BNR va interveni indirect, din nou, pentru a tempera deprecierea leului dacă va fi depăşit nivelul de 4,45 lei/euro.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 07:27
Cursul a urcat aproape de 4,45 lei/euro în prima oră a şedinţei

La deschiderea şedinţei euro a fost cotat la 4,4450 – 4,4460 lei, foarte aprope de cotaţiile de la închiderea sesiunii precedente, de 4,4440 – 4,4460 lei/euro.

Ulterior, cursul a continuat să crească uşor, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse. Astfel, în jurul orei 10:00, băncile cotau euro la 4,4470 – 4,4490 lei/euro, cu 0,3 bani peste ziua anterioară.

„Este foarte probabil ca BNR să intervină din nou indirect în piaţă pentru a apăra pragul de 4,45 lei/euro sau măcar pentru a tempera deprecierea leului. Astfel de intervenţii indirecte au mai fost şi în alte şedinţe, mai ales când cotaţiile se apropiau de 4,45 lei/euro, iar jucătorii au înţeles că banca centrală va apăra acest nivel. Deja se simte o oarecare presiune pe vânzare de euro, însă este greu de spus dacă BNR intervine indirect deja prin vânzare de euro, pentru că volumele de tranzacţionare sunt reduse. Probabil intervenţiile indirecte ale BNR vor fi mai vizibile în prima parte a zilei, astfel încât cursul de referinţă să nu urce peste 4,45 lei/euro”, a afirmat un dealer.

După prima oră a şedinţei interbancare de la Bucureşti, zlotul şi forintul se depreciau cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,3% în raport cu euro.

Pieţele internaţionale sunt în continuare tensionate cu privire la soarta Greciei, dacă aceasta va ieşi din zona euro, dar şi la sistemul bancar din Spania. Moody’s a retrogradat ratingurile a 16 bănci spaniole, inclusiv Santander şi BBVA, acuzând recesiunea economică, pierderile tot mai mari din credite neperformante şi capacitatea redusă a guvernului de la Madrid de a susţine instituţiile financiare cu probleme.

Cursul de referinţă leu/euro anunţat joi de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 0,28 bani, la 4,4435 lei/euro, după patru zile consecutive în care rata oficială a depăşit record după record. Banca centrală a afişat miercuri cel mai ridicat curs de referinţă leu/euro din istorie, de 4,4463 unităţi.

Cursul leului faţă de euro a atins maxim după maxim de la începutul lunii mai, leul depreciindu-se până miercuri cu 1,1%, iniţial din cauza turbulenţelor de pe scena politică locală, după care au urmat temerile privind soliditatea zonei euro.

În acest an, leul a scăzut cu 2,93% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.
Referinţa pentru dolar a scăzut uşor, joi, cu 0,37 bani, la 3,4950 lei/dolar după ce miercuri a atins cel mai înalt nivel de după 1 iulie 2010, de 3,4987 lei/dolar. La începutul lunii iulie a anului 2010, cursul a fost de 3,5420 lei/dolar.

Leul s-a apreciat foarte uşor şi în raport cu francul elveţian, cotaţia scăzând cu 0,22 bani, la 3,6998 lei/franc. Rata anunţată miercuri, de 3,7020 lei/franc, a reprezentat un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011, dată când francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Dobânzile practicate vineri dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au urcat de la 4,71% – 5,21% pe an la 5,5% – 6%, ca urmare a intervenţiilor valutare recente realizate de BNR, care a vândut euro şi a retras lei din piaţă, pentru a tempera deprecierea monedei naţionale.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...