Cursul BNR a coborât la 4,5757 lei/euro, după cinci sesiuni consecutive de creştere

Moneda naţională s-a apreciat foarte uşor luni, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă în scădere cu 0,52 bani, la 4,5757 lei/euro, după cinci sesiuni consecutive de creştere.
Economica.net - lun, 22 oct. 2012, 10:23
Cursul BNR a coborât la 4,5757 lei/euro, după cinci sesiuni consecutive de creştere

În şedinţa de vineri, cursul s-a plasat la 4,5809 lei/euro, reprezentând maximul ultimelor 11 săptămâni. O cotaţie mai ridicată decât cea de vineri a fost publicată de banca centrală la 3 august, de 4,6481 lei/euro, reprezentând nivelul record al ratei de referinţă.

Leul s-a apreciat uşor şi în raport cu dolarul, iar referinţa a coborât luni de la 3,5097 lei/dolar la 3,5051 lei/dolar. În acelaşi timp, cursul oficial leul/franc elveţian a scăzut de la 3,7885 lei/franc la 3,7802 lei/franc.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

La deschidere euro a fost cotat la 4,5770 – 4,5785 lei, cu 0,4 bani sub cotaţiile de vineri din jurul orei 16:30, de 4,5810 – 4,5825 lei/euro.

BNR a anunţat luni că limitează la 5 miliarde de lei suma cu care împrumută băncile prin licitaţia repo, iar acest anunţ a influenţat uşor cursul de schimb, acesta coborând la 4,5745 – 4,5760 lei/euro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Dobânzile practicate luni de bănci pentru sumele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR) pe termen de o zi au scăzut la 3,23 – 3,73% pe an, de la nivelurile de vineri, de 4,7% – 5,2% pe an. Scăderea dobânzilor este determinată de faptul că băncile şi-au realizat deja rezervele minime obligatorii cerute de BNR, iar o nouă perioadă va începe miercuri.

Totodată, randamentele pentru depozitele cu scadenţa la o săptămână au rămas la 5,15 – 5,65% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o pe cea a Tesla Inc., pe fondul încetinirii vânzărilor de automobile......
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...