Cursul nu s-a oprit din creştere fără intervenţia BNR. Noul record este de 4,64 lei/euro

Cotaţiile monedei naţionale nu s-au oprit din creştere, în lipsa unei intervenţii vizibile din partea băncii centrale, astfel că la finalul sesiunii interbancare rata de schimb a atins un nou record istoric, de 4,64 lei/euro.
Economica.net - lun, 23 iul. 2012, 14:41
Cursul nu s-a oprit din creştere fără intervenţia BNR. Noul record este de 4,64 lei/euro

În jurul orei 17:00, băncile cotau euro la 4,6370 – 4,6400 lei, cu 0,96% peste nivelul de la închiderea de vineri, de 4,5925 – 4,5950 lei/euro.

Primele tranzacţii din şedinţa interbancară de luni au fost realizate la 4,5960 lei/euro, iar în prima parte a zilei cotaţiile au oscilau uşor peste 4,6 lei/euro.

După publicarea referinţei cursul a urcat rapid la 4,61 lei/euro, după care a doborât record după record pe piaţa interbancară, până la un maxim istoric de 4,64 lei/euro.

Dealerii au suspectat intervenţii sporadice pentru susţinerea leului, însă în lipsa unor vânzări mai agresive de euro cotaţiile au urcat treptat.

Contexul regional este de asemenea negativ, valutele din regiune afişând pierderi de până la 0,93%, însă dealerii spun că evoluţia leului a fost generată în special de tensiunile politice locale.

„Leul nu s-a corelat cu raliul înregistrat de valutele din regiune, după decizia Băncii Centrale Europene de a reduce dobânda cheie la minimul record. Prin urmarem deprecierea leului este generată în special de factori locali. Chiar dacă monedele din regiune s-au depreciat astăzi (luni, n.r), nu au pierdut tot câştigul înregistrat atunci”, a spus dealerul unei bănci.

Referinţele publicate de Banca Naţională a României (BNR) pentru euro şi dolar au urcat luni la noi maxime istorice, de 4,6009 lei/euro şi respectiv 3,7999 lei/dolar.

Leul s-a depreciat abrupt în ultimele trei săptămâni, cu 3,4% la nivelul referinţei, deşi banca centrală a intervenit permanent în piaţă pentru a limita căderea monedei naţionale. Percepţia jucătorilor a fost şi continuă să fie afectată de turbulenţele politice, care au avut ecouri internaţionale.

Cotaţia de referinţă de luni indică o scădere a leului cu 6,5% faţă de euro comparativ cu rata de schimb de la finele anului trecut. Ultima cotaţie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.

Totodată, în raport cu dolarul, moneda naţională a pierdut 13,8% comparativ cu finele anului trecut, de la 3,3393 unităţi.

Cursul pentru franc a urcat de la 3,8173 lei/franc la 3,8314 lei/franc, reprezentând maximul pentru ultimele 11 luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 12 august 2011, când francul a fost cotat la 3,8926 lei.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au continuat să scadă luni şi au ajuns la 0,91% – 1,38% pe an, după ce vineri au fost la 0,98% – 1,46% pe an. Scăderea este cauzată de dobânzile practicate de unele bănci care deţin un surplus de lichiditate în ultimele zile ale perioadei de rezervă. O nouă perioadă în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii va începe marţi.

Randamentele cu scadenţa la o săptămână au urcat de la 4,81% – 5,30% pe an, la 4,88% – 5,36% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...