Cursul oscila în jurul nivelului de 4,5750 lei/euro spre finalul zilei

Moneda naţională se tranzacţiona la cotaţii apropiate de nivelul de 4,5750 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare de luni, după o zi liniştită, cu volume reduse de transfer, potrivit dealerilor.
Economica.net - lun, 22 oct. 2012, 13:46
Cursul oscila în jurul nivelului de 4,5750 lei/euro spre finalul zilei

În jurul orei 16:30, băncile schimbau euro în intervalul 4,5740 – 4,5780 lei, în scădere faţă de cotaţiile de vineri, de 4,5810 – 4,5825 lei/euro.

La deschidere euro a fost cotat la 4,5770 – 4,5785 lei, iar spre jumătatea zilei cursul a început uşor să coboare, susţinut de anunţul BNR privind limitarea împrumuturilor la licitaţia repo.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă în scădere cu 0,52 bani, la 4,5757 lei/euro, după cinci sesiuni consecutive de creştere.

În şedinţa de vineri, cursul s-a plasat la 4,5809 lei/euro, reprezentând maximul ultimelor 11 săptămâni. O cotaţie mai ridicată decât cea de vineri a fost publicată de banca centrală la 3 august, de 4,6481 lei/euro, reprezentând nivelul record al ratei de referinţă.

Leul s-a apreciat uşor şi în raport cu dolarul, iar referinţa a coborât luni de la 3,5097 lei/dolar la 3,5051 lei/dolar. În acelaşi timp, cursul oficial leul/franc elveţian a scăzut de la 3,7885 lei/franc la 3,7802 lei/franc.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile practicate luni de bănci pentru sumele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR) pe termen de o zi au scăzut la 3,23 – 3,73% pe an, de la nivelurile de vineri, de 4,7% – 5,2% pe an. Scăderea dobânzilor este determinată de faptul că băncile şi-au realizat deja rezervele minime obligatorii cerute de BNR, iar o nouă perioadă va începe miercuri.

Totodată, randamentele pentru depozitele cu scadenţa la o săptămână au rămas la 5,15 – 5,65% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: La 1 ianuarie, pensiile vor fi majorate cel puţin cu rata inflaţiei. Mai e mult de făcut ca actuala creştere economică să se vadă şi în buzunarele românilor
Ciolacu: La 1 ianuarie, pensiile vor fi majorate cel puţin cu rata inflaţiei. Mai e mult de făcut ca actuala creştere ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, dă asigurări că pensiile se vor majora, de la 1 ianuarie anul viitor „cel puţin” cu rata inflaţiei. Ciolacu admite că „mai e mult ” până când......
Marcel Ciolacu: Nu cred că în acest moment este o urgenţă modificarea Constituţiei
Marcel Ciolacu: Nu cred că în acest moment este o urgenţă modificarea Constituţiei
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, este de părere că modificarea Constituţiei nu reprezintă, în prezent, o urgenţă, ...
Statul apasă pe accelerație cu angajările pentru PNRR și scurtează la 13 zile perioada de organizare a concursurilor
Statul apasă pe accelerație cu angajările pentru PNRR și scurtează la 13 zile perioada de organizare a concursurilor
Statul apasă pe accelerație și vrea să angajeze mai repede oameni pentru implementarea reformelor asumate prin Planul ...
WWF România propune autorităţilor o metodologie de cuantificare a recoltărilor ilegale de lemn
WWF România propune autorităţilor o metodologie de cuantificare a recoltărilor ilegale de lemn
Transporturile ilegale de lemn se fac după nişte tipare predictibile, atunci când este cunoscut modul de operare şi factorii ...