Cursul oscila uşor peste 4,46 lei/euro. Creşterea cotaţiilor, temperată indirect de BNR

Cotaţiile monedei naţionale fluctuau uşor peste 4,46 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de miercuri, creşterea cursului fiind temperată de intervenţiile indirecte ale băncii centrale, potrivit dealerilor.
Economica.net - mie, 23 mai 2012, 14:35
Cursul oscila uşor peste 4,46 lei/euro. Creşterea cotaţiilor, temperată indirect de BNR

În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,4615 – 4,4625 lei/euro, peste ultimele cotaţii de marţi, de 4,4525 – 4,4540 lei/euro.

Primele transferuri de miercuri au fost realizate la 4,4550 – 4,4575 lei/euro, iar în prima oră de tranzacţionare cursul a atins un maxim de 4,4640 lei/euro.

Cotaţiile au început să scadă spre jumătatea sesiunii, iar cu puţin timp înainte de ora 13:00, când BNR stabileşte cursul de referinţă, schimburile se perfectau la 4,4600 – 4,4620 lei/euro.

Dealerii au spus că BNR a vândut volume semnificative de euro pentru a susţine cursul aproape de 4,46 lei/euro, iar jucătorii străini au fost principalii cumpărători de valută.

În a doua parte a zilei, cotaţiile au oscilat uşor peste 4,46 lei/euro, în condiţiile în care banca centrală a rămas în piaţă, oferind valută, pentru a ţine cursul cât mai aproape de acest nivel.

Cursul de referinţă anunţat miercuri de Banca Naţională a României (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, în urcare cu 1,35 bani faţă de marţi.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a afirmat miercuri că noul maxim istoric al cursului de schimb este cauzat de „veştile rele” din zona euro, iar în aceste condiţii eforturile de temperare din parte băncilor centrale sunt limitate, deşi BNR foloseşte instrumentarul adecvat şi leul manifestă în continuare rezistenţa cea mai solidă.

Vasilescu susţine că şedinţa de miercuri a fost agitată pe toate pieţele lumii din cauza comentariilor fostului prim-ministru grec Lucas Papademos, făcute pentru Wall Street Journal şi pentru CNBC, care opina că „în cazul ieşirii Greciei din zona euro consecinţele pentru euro-sistemul financiar şi pentru economia reală vor fi profunde iar costurile asociate vor fi de anvergură; şi că vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara zonei euro”. Vezi aici ce spune Adrian Vasilescu despre deprecierea leului 

În sesiunea de marţi, cursul s-a plasat la 4,4452 lei/euro, iar precedentul record a fost atins miercurea trecută, de 4,4463 lei/euro. 

Cursul leului faţă de euro a depăşit record după record de la începutul lunii mai, depreciindu-se cu 1,4%, iniţial din cauza turbulenţelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro.

De la începutul anului, leul a pierdut 3,2% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Euro s-a depreciat miercuri la cel mai redus nivel din ultimele 21 de luni faţă de dolar, din cauza temerilor tot mai mari legate de impactul unei ieşiri haotice a Greciei din zona euro şi a scepticismului general referitor la rezultatul summitului liderilor UE din această seară.

De regulă, în momente mai tensionate, jucătorii se retrag spre active mai sigure, iar dolarul este privit ca o monedă mai sigură decât euro şi, implicit, şi decât valutele din regiune.

Totodată, a continuat să urce şi referinţa pentru dolar, cu 4,55 bani, la 3,5272 unităţi, un nou maxim începând cu 1 iulie 2010. La data menţionată, referinţa s-a situat la 3,5420 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, cotaţia a crescut la 3,7133 lei/franc, reprezentând un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Băncile comerciale au practicat miercuri dimineaţă dobânzi de 1,09 – 1,59% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, sub nivelurile de marţi, de 1,85% – 2,35% pe an. Dobânzile au scăzut vizibil începând de marţi, de la nivelurile de luni, de 4,58% – 5,08% pe an, pe fondul unui surplus de lichiditate pe care îl au unele bănci după ce luni Banca Naţională a României a împrumutat nouă instituţii de credit cu 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro). Banca centrală a oferit astfel cea mai mare sumă de după luna februarie 2010 din cadrul unei licitaţii repo.

Anterior, creşterea dobânzilor a fost cauzată de intervenţiile valutare din şedinţele precedente realizate de BNR, care a vândut euro şi a retras lei din piaţă, pentru a tempera deprecierea monedei naţionale.

Dobâzile ar urma să crească din nou joi, odată cu începerea unei noi perioade în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...