Cursul oscila uşor sub 4,41 lei/euro la finalul zilei

Cotaţiile monedei naţionale oscilau sub 4,41 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare de luni, revenind de la nivelul maxim de 4,4198 lei/euro, evoluţie corelată cu cea a valutelor din regiune, care au recuperat uşor după corecţiile accentuate de săptămâna trecută.
Economica.net - lun, 03 iun. 2013, 14:08
Cursul oscila uşor sub 4,41 lei/euro la finalul zilei

La ora 16:30, operaţiunile se perfectau în jurul nivelui de 4,4078 lei/euro, mult peste cotaţiile de la aceeaşi oră de vineri, de 4,3890 – 4,3910 lei/euro.

La deschidere, euro a fost tranzacţionat la 4,3895 lei, iar spre jumătatea sesiunii cursul a depăşit 4,4 lei/euro, pe volume de transfer în creştere.

Maximul zilei a fost de 4,4198 lei/euro, după care leul a revenit uşor, în linie cu evoluţia valutelor din regiune. Potrivit dealerilor, valutele din regiune au consemnat scăderi mai accentuate decât leul în cursul săptămânii trecute, iar luni au recuperat puţin din pierderea faţă de euro.

Potrivit dealerilor, aversiunea la risc se resimte în continuare pe pieţele europene.

Dealerii spun că investitorii au început să fie mai prudenţi cu privire la plasamentele încă din urmă cu două săptămâni, când au fost prezentate date sub aşteptările analiştilor privind industria manufacturieră din China, care s-au adăugat îngrijorărilor că Rezerva Federală ar putea restrânge programul de achiziţii de obligaţiuni menit să stimuleze economia.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă cu 2,96 bani mai mare, de 4,4090 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele aproape două luni.

O rata de schimb superioară a fost anunţată de banca centrală la 9 aprilie, când cursul s-a plasat la 4,4099 lei/euro. În sesiunea precedentă raportul de schimb a fost de 4,3794 lei/euro.

Leul a continuat să se deprecieze şi în raport cu dolarul american, rata de referinţă urcând cu 1,09 bani, la 3,3846 lei/dolar, atingând astfel cel mai înalt nivel începând cu 8 aprilie.

În acelaşi timp, cursul de referinţă pentru francul elveţian a urcat la 3,5401 lei/franc, un nou maxim începând cu 2 mai.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au urcat la 3,86 – 4,36% pe an, după ce vineri au fost la 3,46% – 3,96% pe an. În acelaşi timp, randamentele pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămână au crescut de la 3,51 – 4,01% la 3,89 – 4,39% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...