Cursul pe interbancar, aproape de maximul anului – 4,42 lei/euro

Cursul a urcat aproape de 4,42 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare, nivel pe care nu l-a mai atins din data de 7 ianuarie, pe fondul pesimismului investitorilor cauzat de taxa pe depozite bancare pe care Cipru trebuie să o aplice pentru a primi ajutor financiar din partea zonei euro.
Economica.net - lun, 18 mart. 2013, 08:42
Cursul pe interbancar, aproape de maximul anului - 4,42 lei/euro

La deschidere euro a fost cotat la 4,3960 – 4,4025 lei, cu 0,45 – 0,95 bani peste nivelurile de vineri din jurul orei 16:30, de 4,3915 – 4,3930 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile au continuat să urce, în cadrul unor tranzacţii cu volume peste media şedinţelor precedente, iar cel mai ridicat nivel tranzacţionat a fost de 4,4190 lei/euro.

În jurul orei 10:00, băncile cotau euro la 4,4150 – 4,4190 lei, respectiv cu 2,35 – 2,6 bani peste nivelurile de la finalul şedinţei de vineri. Astfel, leul era în scădere cu aproape 0,6% în raport cu euro.
Cursul de schimb nu a mai fost peste nivelul de 4,42 lei/euro din data de 7 ianuarie.

După prima oră a şedinţei interbancare de la Bucureşti, forintul se deprecia cu 0,3%.
În acelaşi timp, zlotul era în stagnare, pe fondul aşteptării intrării de valută din partea investitorilor străini care vor participa la o oferte publică a unei companii din Polonia.

„Sentimentul este negativ pe pieţe din cauza situaţiei din Cipru. Decizia privind taxarea depozitelor bancare din Cipru a afectat în primul rând cursul euro/dolar, care a urcat cu 1%”, a afirmat un dealer.

Miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro au convenit, sâmbătă, taxarea depozitelor bancare din Cipru, parte a unui pachet de ajutor financiar de 10 miliarde de euro. Taxa se va situa la 6,75% pentru depozitele de până la 100.000 de euro şi la 9,9% pentru cele care depăşesc acest prag.

Cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 0,35 bani, la 4,3940 lei/euro, după cinci sesiuni consecutive de creştere. În sesiunea de joi, cursul a fost de 4,3975 lei/euro.

Leul a recuperat vineri şi în raport cu dolarul american, iar cursul a scăzut cu 3,61 bani, de la 3,3997 lei/dolar la 3,3636 lei/dolar.

În acelaşi timp, rata de referinţă pentru francul elveţian a crescut uşor, de la 3,5646 lei/franc la 3,5677 lei/franc.
Cursurile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Totodată, dobânzile la lei pentru plasamentele pe termen de o zi sunt de 1,5%- 2,5% pe an, peste cele practicate vineri, de 1,02% – 1,52%. Dobânzile sunt în continuare sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an, datorită surplusului de lei din piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...