Cursul pe interbancar, aproape de maximul anului – 4,42 lei/euro

Cursul a urcat aproape de 4,42 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare, nivel pe care nu l-a mai atins din data de 7 ianuarie, pe fondul pesimismului investitorilor cauzat de taxa pe depozite bancare pe care Cipru trebuie să o aplice pentru a primi ajutor financiar din partea zonei euro.
Economica.net - lun, 18 mart. 2013, 08:42
Cursul pe interbancar, aproape de maximul anului - 4,42 lei/euro

La deschidere euro a fost cotat la 4,3960 – 4,4025 lei, cu 0,45 – 0,95 bani peste nivelurile de vineri din jurul orei 16:30, de 4,3915 – 4,3930 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile au continuat să urce, în cadrul unor tranzacţii cu volume peste media şedinţelor precedente, iar cel mai ridicat nivel tranzacţionat a fost de 4,4190 lei/euro.

În jurul orei 10:00, băncile cotau euro la 4,4150 – 4,4190 lei, respectiv cu 2,35 – 2,6 bani peste nivelurile de la finalul şedinţei de vineri. Astfel, leul era în scădere cu aproape 0,6% în raport cu euro.
Cursul de schimb nu a mai fost peste nivelul de 4,42 lei/euro din data de 7 ianuarie.

După prima oră a şedinţei interbancare de la Bucureşti, forintul se deprecia cu 0,3%.
În acelaşi timp, zlotul era în stagnare, pe fondul aşteptării intrării de valută din partea investitorilor străini care vor participa la o oferte publică a unei companii din Polonia.

„Sentimentul este negativ pe pieţe din cauza situaţiei din Cipru. Decizia privind taxarea depozitelor bancare din Cipru a afectat în primul rând cursul euro/dolar, care a urcat cu 1%”, a afirmat un dealer.

Miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro au convenit, sâmbătă, taxarea depozitelor bancare din Cipru, parte a unui pachet de ajutor financiar de 10 miliarde de euro. Taxa se va situa la 6,75% pentru depozitele de până la 100.000 de euro şi la 9,9% pentru cele care depăşesc acest prag.

Cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 0,35 bani, la 4,3940 lei/euro, după cinci sesiuni consecutive de creştere. În sesiunea de joi, cursul a fost de 4,3975 lei/euro.

Leul a recuperat vineri şi în raport cu dolarul american, iar cursul a scăzut cu 3,61 bani, de la 3,3997 lei/dolar la 3,3636 lei/dolar.

În acelaşi timp, rata de referinţă pentru francul elveţian a crescut uşor, de la 3,5646 lei/franc la 3,5677 lei/franc.
Cursurile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Totodată, dobânzile la lei pentru plasamentele pe termen de o zi sunt de 1,5%- 2,5% pe an, peste cele practicate vineri, de 1,02% – 1,52%. Dobânzile sunt în continuare sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an, datorită surplusului de lei din piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...