Cursul se menţine peste 4,3700 lei/euro după prima oră de tranzacţionare

Cursul de schimb a scăzut foarte uşor în prima oră a şedinţei interbancare de joi comparativ cu nivelul de la închiderea de miercuri, la 4,3715 - 4,3740 lei/euro, într-o piaţă liniştită şi în care au fost tranzacţionate volume reduse de valută.
Economica.net - joi, 29 mart. 2012, 08:24
Cursul se menţine peste 4,3700 lei/euro după prima oră de tranzacţionare

Primele tranzacţii au fost realizate la 4,3700 – 4,3715 lei/euro, paritate cu 0,32 – 0,35 bani sub ultimele cotaţii de miercuri, de 4,3735 – 4,3747 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a crescut foarte uşor, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de valută. Astfel, în jurul orei 10:00, băncile cotau euro la 4,3715 – 4,3740 lei.

„Nu cred că piaţa va reacţiona la decizia BNR de astăzi privind rata dobânzii de politică monetară, întrucât aşteptările sunt pentru o scădere a dobânzii cu 0,25 puncte procentuale”, a afirmat un dealer.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) urmează să ia joi o decizie cu privire la rata dobânzii de politică monetară, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va susţine ulterior un briefing de presă în cadrul căreia va prezenta decizia de poltică monetară stabilită.

Majoritatea analiştilor estimează că BNR ar putea reduce joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte, la 5,25%, ca urmare a scăderii inflaţiei şi a persistenţei deficitului de cerere agregată.

BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale de la începutul acestui an, în şedinţele Consiliului de Administraţie din ianuarie şi februarie. Dobânda cheie este acum la minimul istoric de 5,5%.

Cursul de referinţă anunţat miercuri de banca centrală a crescut cu 0,49 bani, de la 4,3688 lei/euro la 4,3737 lei/euro. Leul s-a depreciat, astfel, după şase sesiuni de apreciere timidă. La începutul săptămânii trecute rata de schimb pentru euro a atins maximul istoric, de 4,3794 unităţi.

Moneda naţională s-a depreciat şi în faţa francului elveţian, astfel că rata anunţată de BNR a urcat cu 0,5 bani, la 3,6268 lei/franc. Pentru dolar, paritatea oficială a crescut cu 0,56 bani, la 3,2750 lei/dolar.

Pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, băncile au afişat joi dimineaţă dobânzi în creştere, la 4,25% – 4,75%, după ce miercuri acestea au fost de 3,71% – 4,21%.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...