Cursul va urca la 4,5 lei/euro în această vară. Va rămâne la acest nivel până în martie 2013 – ING

Cursul monedei naţionale va închide trimestrul al doilea al acestui an la 4,45 lei/euro şi va urca ulterior la 4,5 lei/euro, nivel la care se va menţine până în primul trimestru al anului viitor, anticipează analiştii băncii ING, care au ridicat uşor prognoza privind rata de schimb valutar.
Economica.net - joi, 17 mai 2012, 09:13
Cursul va urca la 4,5 lei/euro în această vară. Va rămâne la acest nivel până în martie 2013 - ING

În analiza prezentată în luna aprilie, ING indica un curs de tranzacţionare de 4,4 lei într-un orizont de o lună, urmând să oscileze între 4,35-4,4 lei în următoarele 12 luni.

Instabilitatea politică din România combinată cu şocurile externe au provocat în ultimele zile deprecierea leului, care se încadrează însă în trendul regional pe fondul temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro. Acutizarea crizei datoriilor riscă să împingă Grecia în afara blocului monetar şi Spania către un acord de finanţare externă cu UE şi FMI.

ING notează că revenirea uşoară a leului, remarcată în a doua parte a şedinţei de miercuri şi în prima parte a sesiunii de joi, a fost în linie cu monedele din regiune, însă a fost probabil susţinută şi de Banca Naţională a României (BNR).

Opinia analiştilor ING este împărtăşită şi de dealerii de pe piaţa românească.

Cursul de schimb a scăzut la 4,4305 – 4,4330 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de joi, după mai multe zile în care cotaţiile au urcat continuu şi rata de referinţă anunţată de Banca Naţională a României (BNR) a doborât record după record.

Leul a început să revină pe apreciere uşoară încă din a doua parte a şedinţei de miercuri, când cotaţiile au coborât până la un nivel minim al şedinţei, de 4,4390 lei/euro.

Potrivit dealerilor, revenirea leului a fost susţinută de unii jucători care au marcat o parte din profiturile înregistrate în ultimele zile, când au mizat pe deprecierea leului, dar şi a monedelor statelor din regiune.

„Se pare că unii jucători au început miercuri după-amiază să marcheze profituri din poziţiile long, pentru că întoarcerea leului şi a valutelor din regiune a fost bruscă. În cazul leului, probabil că jucătorii au decis să închidă o parte din poziţii văzând că BNR a apărat pragul de 4,45 lei/euro de fluxuri speculative”, a afirmat un dealer.

ING notează că BNR pare să fi amortizat deprecierea leului, însă absenţa intervenţiilor clare ar putea încuraja presiunile în sens negativ în viitorul apropiat.

Analiştii băncii au revizuit în urcare prognoza privind evoluţia cursului pe termen scurt, anticipând că leul ar putea înregistra recorduri negative faţă de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...