Curtea Constituţională a Germaniei a avizat noul Fond de bailout european, sub anumite condiţii

12 09. 2012
092607-berlin-0179_65311000

ESM, cu o capacitate totală de 500 de miliarde de euro. are acum calea liberă pentru a intra în acţiune. Acesta este destinat ţărilor care au probleme de finanţare în zona euro. ESM funcţionează după principiul garanţiilor suverane. Acesta emite obligaţiuni pe pieţele financiare, hârtii ce sunt garantate de statele din zpna euro care nu se află într-un program de bailout. Germania are o cotă de garantare de 29% din Fondurile de bailout, cotă care ar putea ajunge la 43% dacă Spania şi Italia sunt împinse în afara pieţelor de datorie.

Cei opt judecători ai Curţii Constituţionale Federale de la Karlsruhe au decis că Germania poate ratifica acest Fond, în condiţiile în care răspunderea financiară a Germaniei nu depăşeşete 190 de miliarde de euro. Sumele care implică Germania în acest Fond nu pot fi crescute decât printr-un nou vot în Parlament.

Statul german este deja prins cu sume imense în această criză europeană din participaţia la Fondul European de Stabilitatea Financiară – precedentul fond de bailout din Europa, care îşi va înceta în curând operaţiunile -, şi dezechilibrele din sistemul TARGET 2, prin care se reglează fluxurile monetare în zona euro.

Dacă Germania şi-ar pune problema să cureţe acum zona euro de ţările PIIGS – adică să le taie finanţarea, să le lase să dea faliment şi să le împingă spre vechile monede -, atunci ar suferi pierderi directe de aproximativ 800 (aproximativ 49% din PIB) de miliarde de euro, doar de la bugetul de stat – costurile cu recapitalizarea BCE plus sumele garantate din împrumuturi.