Curtea Constituţională a Portugaliei a respins mai multe măsuri de austeritate din acordul cu UE/FMI

Curtea Constituţională a Portugaliei a respins mai multe măsuri de austeritate din programul de bailout de 78 miliarde euro aflat în derulare de aproape 2 ani, guvernul avertizând că decizia va crea dificultăţi serioase în privinţa ţintelor de deficit bugetar, potrivit Financial Times.
Economica.net - Dum, 07 apr. 2013, 13:46
Curtea Constituţională a Portugaliei a respins mai multe măsuri de austeritate din acordul cu UE/FMI

Curtea constituţională portugheză a decis că patru măsuri, printre care reducerea salariilor şi pensiilor din sectorul public, sunt neconstituţionale deoarece încalcă o prevedere a constituţiei potrivit căreia politica fiscală trebuie distribuită corect în societate, fără discriminare între angajaţii bugetari, cei din sectorul privat şi pensionari.

Măsurile declarate neconstituţionale reprezintă aproximativ 20% din ţinta de reducere a deficitului bugetar cu cinci miliarde euro, prin creşterea veniturilor şi scăderea cheltuielilor publice, la care guvernul s-a angajat faţă de creditorii internaţionali. Portugalia a încheiat în 2011 un acord de finanţare externă în valoare de 78 miliarde euro cu guvernele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional, sprijinit şi de Banca Centrală Europeană prin achiziţia de obligaţiuni guvernamentale portugheze de pe piaţă.

Guvernul portughez s-a reunit sâmbătă într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta consecinţele deciziei. Executivul a acuzat apoi Curtea, într-un comunicat, că a generat dificultăţi serioase pentru derularea acordului cu instituţiile financiare internaţionale, cu riscuri legate de bugetul din acest an şi efecte dăunătoare asupra credibilităţii ţării pe plan extern.

Opoziţia a intensificat presiunile pentru alegeri parlamentare anticipate, însă preşedintele Anibal Cavaco Silva a declarat că guvernul, susţinut în Parlament de o coaliţie de centru-dreapta, are încă sprijinul necesar pentru a duce la bun sfârşit „mandatul său democratic”.

Astfel, preşedintele pare să excludă posibilitatea unei demisii a primului ministru şi a cabinetului, după ce s-a întâlnit sâmbătă seară cu premierul Pedro Passos Coelho şi cu ministrul Finanţelor, Vitor Gaspar.

Guvernul consideră că decizia curţii constituţionale creează „o situaţie complexă”, după ce Portugalia a cerut miniştrilor Finanţelor din zona euro să amâne termenele la care trebuie efectuată plata împrumutului internaţional.

Premierul Coelho se va adresa naţiunii duminică seară, având programată o intervenţie televizată.

În luna martie, reprezentanţii creditorilor externi au amânat cu doi ani, până în 2015, termenul până la care Portugalia trebuie să reducă deficitul bugetar sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut. Ţinta pentru acest an a fost ridicată de la sub 3% din PIB la 5,5% din PIB.

Prognoza privind evoluţia economiei portugheze în acest an a fost revizuită la -2%, declin de două ori mai abrupt decât estima anterior guvernul.

În urma deciziei curţii, Coelho ar putea fi nevoit să ceară creditorilor externi o nouă relaxare a ţintelor de deficit bugetar.

Deoarece decizia curţii se aplică în cazul măsurilor de austeritate introduse de la 1 ianuarie 2013, guvernul va pierde economiile realizate în ultimele trei luni prin reducerea transferurilor sociale în sănătate şi a ajutoarelor de şomaj.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...