Companiile Alro, EFT şi Andritz au pierdut definitiv procesele cu Hidroelectrica

Curtea de Apel Bucureşti a respins joi, 10 noiembrie, recursurile formulate de traderul Energy Financing Team (EFT), de producătorul de aluminiu Alro Slatina şi de contractorul Andritz Hydro împotriva hotărârilor prin care Tribunalul Bucureşti le-a respins cererile împotriva Hidroelectrica, se arată într-un comunicat al Euro Insol, fostul administrator judiciar al producătorului de energie.
Economica.net - lun, 14 nov. 2016, 10:27
Companiile Alro, EFT şi Andritz au pierdut definitiv procesele cu Hidroelectrica

Astfel, prin decizia civilă nr. 492/10.11.2016 pronunţată în dosarul 37379/3/2012, instanţa a respins recursul declarat de Energy Financing Team împotriva sentinţei 1892/16.03.2016 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, respingând pretenţiile de 11,3 milioane lei formulate de EFT împotriva Hidroelectrica.

EFT a susţinut că în anul 2011, atunci când Hidroelectrica a activat clauza de forţă majoră pe toate contractele bilaterale din cauza unei secete cu efecte dezastruoase, producătorul nu i-ar fi livrat întreagă cantitate de energie electrică contractată, însă probele dosarului au relevat dimpotrivă, că în anul 2011 Hidroelectrica a livrat EFT o cantitate mai mare cu aproximativ 10% faţă de cea datorată conform contractului. Traderul a fost obligat şi la cheltuieli de judecată în recurs de 29.469 de lei.

Totodată, prin decizia civilă nr. 490/10.11.2016 pronunţată în dosarul 36781/3/2012 Curtea de Apel a respins de asemenea şi recursul formulat de Alro împotriva sentinţei nr.1041 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în 12 februarie 2016, prin care au fost respinse pretenţiile de 129 de milioane de lei formulate împotriva Hidroelectrica de către producătorul de aluminiu.

Litigiul a fost generat de seceta din 2011-2012, ca urmare a imposibilităţii Hidroelectrica, raportată la starea de forţă majoră în care se găsea, să livreze întreaga cantitate de energie contractată, la un preţ de 116 lei/MWh, câtă vreme preţul de cost era de 184 lei/MWh iar preţul din piaţă era de 220 lei/MWh. Alro a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată în suma de 29.469 de lei.

Curtea de Apel a respins prin decizia nr. 491/10.11.2016 pronunţată în dosarul 37358/3/2012 şi recursul Andritz Hydro împotriva sentinţei 1042/12.02.2016 pronunţată de Tribunalul Bucureşti. Prin sentinţa menţionată, Tribunalul a respins pretenţiile Andritz pentru lucrări suplimentare pretins efectuate în cadrul contractului de retehnologizare privind Porţile de Fier II, Curtea de Apel menţinând acesta soluţie. Andritz a fost obligată şi la plata cheltuielilor de judecată de 29.469 de lei.

‘Chiar dacă Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă în iunie 2016, nu toate litigiile pornite acum 4 ani s-au finalizat. În toată această perioada de timp, băieţii deştepţi ne-au chemat în judecată în peste 150 de dosare. Miza era enormă: 1 miliard de euro câştigaţi de Energy Holding, EFT România, EFT AG, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustrie în perioada 2006-2012, şi încă 1 miliard de euro pe care l-ar fi câştigat până în 2019, dată la care expirau contractele, dacă Euro Insol nu le-ar fi denunţat în toamna lui 2012. Şi cei doi contractori ai Hidroelectrica pe lucrări de retehnologizare Andritz Hydro şi Voith Hydro Holding au câştigat pe contracte cu încredinţare directă aproape 1 miliard de euro pe lucrări supraevaluate şi discutabile din punct de vedere tehnic. După ce au pierdut toate aceste litigii în instanţele naţionale unde au cerut daune de 600 milioane de euro, băieţii deştepţi ne târăsc mai nou la instanţele arbitrale de la Washington, Paris sau Geneva, cerându-ne daune de sute de milioane de euro, în condiţiile în care contractele lor au fost denunţate şi declarate ilegale nu doar de Euro Insol, cât şi de către ANAF, Curtea de Conturi, Parchete, Instanţe şi mai nou Consiliul Concurenţei. E o vorba în popor, tot hoţul strigă hoţul’, a declarat Remus Borza, coordonator Euro Insol, citat în comunicat.

Comunicatul reaminteşte că Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauza Euro Insol şi Hidroelectrica în toate acţiunile formulate de traderii de energie.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 – iunie 2016, perioadă în care a denunţat contractele încheiate prin negociere directă cu aşa-numiţii ‘băieţi deştepţi din energie’.

La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a sancţionat Hidroelectrica şi pe zece dintre partenerii săi din aceste contracte cu amenzi în valoare totală de 165.843.604 lei (aproximativ 37 milioane euro) pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică. Partenerii sancţionat au fost Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Alro, Electrocarbon, Electromagnetica, Elsid, Energy Financing Team, Energy Holding, Luxten Lightning Company şi Menarom PEC.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...