Curtea de Apel Bucureşti: Autorizaţia de demolare a vilei din Kiseleff 39 este nelegală

Curtea de Apel Bucureşti confirmă nelegalitatea autorizaţiei de demolare a imobilului din Şoseaua Kiseleff numărul 39, fostul Restaurant al Casei Regale "Flora", instanţa respingând recursul, astfel că rămâne definitivă şi irevocabilă hotărârea de desfiinţare a autorizaţiei primarului Capitalei.
Economica.net - mie, 17 oct. 2012, 11:03

„Prin decizia irevocabilă pronunţată pe 8 octombrie 2012 în dosarul 22378/3/2011, Curtea de Apel Bucureşti a declarat ilegală autorizaţia de desfiinţare emisă pe primarul municipiului Bucureşti în 22 septembrie 2010 pentru imobilul din Şoseaua Kiseleff 39”, informează, miercuri, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan.

Autorizaţia de desfiinţare fusese eliberată în baza unui aviz al Direcţiei pentru Cultură Bucureşti, document declarat nelegal, potrivit minutei instanţei consemnată pe http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=2&d=MzAwMDAwMDAwMzk1OTg0.

Imobilul din Şoseaua Kiseleff nr. 39 a fost construit în 1894, fiind citat in Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Patrimoniu ca exemplu de imobil valoros care este în pericol de a fi demolat.

În 14 iulie 2010, Direcţia de Cultură Bucureşti a emis avizul 651/Z/14.07.2010 pentru demolarea imobilului din Şos. Kiseleff nr. 39 şi l-a transmis Primăriei Municipiului Bucureşti pentru emiterea autorizaţiei de desfiinţare.

Avizul a fost emis ilegal, potrivit Instrucţiunilor Ministerului Culturii nr. 5878/2004, întrucât imobilul din Şoseaua Kiseleff 39 se afla în zonă de protecţie a unui monument istoric clasa A (Casa Nicolae Titulescu din Şos. Kiseleff 47), avizul ar fi trebuit emis de Ministerul Culturii, nu de către Direcţia de Cultură Bucureşti.

În 10 august 2010, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a formulat o contestaţie către Ministerul Culturii, reclamând emiterea avizului de o autoritate necompetentă şi cerând retragerea avizului. În acelaşi timp, Asociaţia a solicitat Primăriei Bucureşti să amâne emiterea autorizaţiei de desfiinţare până la soluţionarea contestaţiei.

Primăria a amânat emiterea autorizaţiei până la soluţionarea contestaţiei de către Ministerul Culturii, ulterior, însă, Direcţia Monumente din Ministerul Culturii a comunicat municipalităţii că avizul Direcţiei de Cultură Bucureşti a fost emis legal.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a cerut Tribunalului Bucureşti suspendarea avizului 651/Z/14.07.2010. În paralel, a solicitat primarului Capitalei să nu elibereze autorizaţia de desfiinţare înainte de judecarea procesului, stabilit pentru 29 septembrie 2010.

„Primarul general s-a grăbit însă să elibereze autorizaţia de desfiinţare pe 22 septembrie 2010, cu o săptămână înainte de termenul din dosarul 44206/3/2010, iar proprietara imobilului, Dumitrescu Tanti-Virginica, s-a grăbit să demoleze imobilul înainte de acest termen. În acest fel dosarul 44206/3/2010 a rămas fără obiect”, explică Nicuşor Dan.

Te-ar mai putea interesa și
Doar 5% din toate proiectele de digitalizare finalizate pentru sectorul public din Romania, sunt folosite – analiză
Doar 5% din toate proiectele de digitalizare finalizate pentru sectorul public din Romania, sunt folosite – analiză
Doar 5% din proiectele de digitalizare finalizate, cu aplicare în sectorul public din România, sunt folosite în realitate și continuă să fie dezvoltate și să beneficieze de servicii de......
ANCOM: Veniturile pieței telecom au avansat la 3,5 miliarde euro anul trecut. Ponderea în PIB a fost de 1,45%
ANCOM: Veniturile pieței telecom au avansat la 3,5 miliarde euro anul trecut. Ponderea în PIB a fost de 1,45%
Veniturile pieţei telecom din România au crescut cu 2% în 2021, faţă de anul anterior, la 17,1 miliarde de lei (3,5 ...
Alexandru-Aurelian Chiriţă a preluat astăzi mandatul de director general interimar al Electrica
Alexandru-Aurelian Chiriţă a preluat astăzi mandatul de director general interimar al Electrica
Consiliul de Administraţie al Electrica SA a decis în data de 05 mai 2022 numirea lui Alexandru-Aurelian Chiriţă în ...
Huawei va intra pe piața enterprise cu o nouă gamă de produse
Huawei va intra pe piața enterprise cu o nouă gamă de produse
Compania Huawei Consumer BG anunță prin intermediul unui comunicat că va intra curând pe piața enterprise acoperind ...