Curtea de Apel de la Haga a decis ca Federația Rusă să plătească 50 de miliade de dolari foștilor acționari ai Yukos

Un tribunal olandez a decis astăzi în favoarea apelului depus de foștii acționari ai companiei ruse Yukos, într-un proces în care cer despăgubiri de miliarde de dolari statului rus pentru falimentul fostei firme energetice, informează BBC.
Economica.net - mar, 18 feb. 2020, 17:51
Curtea de Apel de la Haga a decis ca Federația Rusă să plătească 50 de miliade de dolari foștilor acționari ai Yukos

Curtea de Apel din Haga a anunțat că a întors decizia luată inițial de o altă instanța olandeză și care era în favoarea statului rus. Decizia de marți (18 februarie 2020) restabilește compensațiile inițiale de 50 de miliarde de euro pe care le-a decis Curtea de Arbitraj. Oficialitățile ruse plănuiesc deja să facă apel la această sentința, așa că bătălia juridică în privința compensațiilor pe care ar fi trebuit să le plătească Federația Rusă foștilor acționari nu s-a încheiat. Reacția oficialilor ruși determina creșterea îndoielilor cu privire la faptul dacă vreunul din activele din străinătate ale Federației ar putea să fie confiscat pentru a putea să fie despăgubiți acționarii Yukos.

Afacerea Yukos a devenit un simbol al hotărârii cu care Vladimir Putin a luptat pentru diminuarea puterii oligarhilor ruși care s-au îmbogățit prin metode controversate în anii ’90. Fostul acționar principal al Yukos Mihail Hodorkovsky este un critic vehement al Kremlinului. El a fost arestat în 2003, iar firma să a intrat în faliment în 2006. El a petrecut în închisoare zece ani, după care a fost grațiat de Putin și acum trăiește în exil la Londra. Ceea ce a mai rămas din firma Yukos a fost preluat de compania de stat Rosneft, care este una dintre cele mai puternice firme energetice rusești.

În 2014, Curtea Permanentă de Arbitraj, cu sediul la Haga, a decis că autoritățile ruse au manipulat sistemul legal pentru a falimenta firma. Falimentul a venit că urmare a solicitărilor din partea statului rus de a i se plăti taxe în valoare de miliarde de dolari. Decizia Curții Permanente de Arbitraj a fost susținută marți de Curtea de Apel din Haga, care a decis că Rusia a fost obligată să îndeplinească prevederile Tratatului Privind Energia, care a fost adoptat la nivel internațional în 1994, mai puțin în cazul în care există o breșă în legislația rusă. Tribunalul olandez a decis că nu există o asemenea breșă.   

Hodorkovsky și-a trecut în 2005 participațiile pe care le deținea la Yukos partenerului său de afaceri ruso-israelian Leonid Nevzlin. Acesta este îndreptățit acum să fie principalul beneficiar al eventualelor compensații. Hodorkovsky conduce acum o organizație non-guvernamentală pro-democrație care se numește „Open Russia”, asociație care a fost trecută în 2017 de autoritățile ruse pe lista neagră a organizațiilor indizerabile statului rus. Fostul patron al Yukos și-a manifestat satisfacția pe twitter cu privire la acest verdict, susțînând că „Kremlin a pierdut”, iar decizia curții „confirmă nu doar din punct de vedere legal, dar în esență că în acapararea Yukos nu a fost vorba de taxe neplătite, ci de o lupta politică împotriva unui opozant.”

Ministerul rus de Justiție a anunțat că va contesta decizia și că tribunalul olandez „nu a ținut cont de modul ilegitim în care foștii acționari ai Yukos s-au folosit de prevederile Tratatului Privind Energia, care altminteri nici nu a fost ratificat de Federația Rusă”.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată datele unui sondaj realizat de Libris, librărie online de referință pe......
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...