Curtea de Conturi încă mai împiedică Transelectrica să se protejeze de riscul valutar prin hedging

Managerii Transelectrica încă nu pot derula operaţiuni de hedging valutar, prin care să-şi protejeze veniturile de riscul cursului valutar şi nu numai, din cauza opoziţiei Curţii de Conturi, potrivit răspunsurilor oficialilor companiei la întrebările ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - joi, 16 ian. 2014, 16:45
Curtea de Conturi încă mai împiedică Transelectrica să se protejeze de riscul valutar prin hedging

„Nu există reglementări contabile care să ne împiedice să derulăm operaţiuni de hedging. Folosim însă alte metode”, a declarat Ştefan Bucătaru, preşedintele directoratului Transelectrica, răspunzând unei întrebări ECONOMICA.NET.

Prin oreraţiunile de hedging cu instrumente derivate, companiile se protejează de riscul variaţiilor valutare defavorabile.

Mulţi investitori şi analişti de pe piaţa de capital invocă nesiguranţa profiturilor Transelectrica (TEL), din cauză că firma are credite substanţiale în valută, dar majoritatea copleşitoare a veniturilor este în lei.

Şi acţiunile TEL au de suferit din cauza lipsei operaţiunilor de protejare a riscului valutar, iar nemulţumirea investitorilor este alimentată şi e faptul că , altfel, profitabilitatea investiţiei în TEL ar fi destul de previzibilă, veniturile sale datorându-se unor binecunoscute tarife administrate de stat.

Însăşi agenţia de rating Moody’s a avertizat compania, al un moment dat, că se expune astfel riscului valutar.

„Hedgingul poate duce şi la majorarea pierderilor”, a încercat, formal, Ştefan Bucătaru să explice situaţia, răspunzând unei întrebări ECONOMICA.NET, la lansarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a obligaţiunilor companiei.

Totuşi, „nu facem operaţiuni de hedging de mai mulţi ani, din cauza unei opinii a Curţii de Conturi, care nu le agrează”, potrivit oficialilor Transelectrica.

Companiile private se protejează, însă,  cu mare succes,  împotriva riscurilor de evoluţie defavorabilă a cursurilor valutare şi a preţurilor.

Petrom este unul dintre exemplele ilustre. Într-unul din anii crizei a reuşit să obţină profit mai ales din cauza operaţiunilor de hedging.

Petrom (SNP) a înregistrat un profit net de 506 milioane de  lei în primul trimestru al anului 2009, dar aproape o treime din acest profit a fost câştigul obţinut din operaţiunile de hedging-ul pe preţul barilului de ţiţei, făcute încă din 2008.

Este greu să explici unui investitor mare la Londra de ce o companie de talia Transelectrica nu face hedging valutar, căci automat te plasează în altă lume”, declara, pentru #economica”, Dan Weiler, managerul consorţiului de intermediere al ofertei publice de anul trecut de vânzare a acţiunilor statului la Transelectrica, cu ocazia prezentării ofertei de acum aproape doi ani.

Beneficiile operaţiunilor de hedging se văd la sfârşitul perioadei de creditare, dar între timp ele pot apărea ca pierderi, pe care Curtea de Conturi, sau alte controale în general, le acuză. Am căutat explicaţii oficiale despre cum ar trebui să se facă înregistrările contabile, dar nimeni nu a garantat că nu vom avea probleme“, declara cu aceeaşi ocazie Marian Gheoghiţă, directorul financiar de atunci al Transelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...