Curtea de Conturi obligă Romgaz să recupereze un prejudiciu de 160 de milioane de lei din vânzarea ilegală a gazelor

Curtea de Conturi a constatat, în urma unui control derulat în acest an la Romgaz, faptul că producătorul ar fi vândut gaze în valoare de peste 160 de milioane de lei fără a respecta legislaţia şi a cerut companiei să recupereze acest prejudiciu, se arată într-un referat explicativ privind convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz din 11 august, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 14 iul. 2016, 13:32
Curtea de Conturi obligă Romgaz să recupereze un prejudiciu de 160 de milioane de lei din vânzarea ilegală a gazelor

În document, Consiliul de Administraţie al Romgaz explică de ce propune acţionarilor angajarea unor case de avocatură cu experienţă care să reprezinte compania în diferendele cu Curtea de Conturi şi cu Comisia Europeană.

‘Conform unor interpretări pe care le considerăm a fi subiective şi eronate ale legislaţiei, făcute de către auditorii Curţii de Conturi, constatarea/decizia obligă Romgaz să întreprindă măsuri în vederea recuperării unor sume mari de bani de la diverşi clienţi şi parteneri comerciali, demers ce nu se va putea realiza decât prin intermediul derulării unor proceduri legale litigioase (valoarea presupusului prejudiciu vehiculat/estimat de către Curtea de conturi depăşind suma de 160 milioane lei)’, menţionează documentul.

Contactaţi de AGERPRES, reprezentanţii Romgaz au precizat că au formulat deja o contestaţie administrativă împotriva deciziei Curţii de Conturi, pe care o consideră greşită pe aspecte punctuale.

‘Contestaţia urmează să fie soluţionată, în termen legal, de către forurile ierarhic superioare celor care au efectuat controlul, conform cu prevederile legale incidente din legea de organizare şi funcţionare a Curţii de Conturi. În funcţie de decizia definitivă care urmează a fi emisă de către Curtea de Conturi, Romgaz va analiza şi va proceda în consecinţă, existând şi posibilitatea legală
conferită de legiuitorul român de a ne adresa instanţelor de judecată competente cu soluţionarea acestor genuri de litigii’, se arată în răspunsul Romgaz.

Reprezentanţii companiei nu au răspuns, însă, la întrebările AGERPRES referitoare la neregulile constatate în urma controlului Curţii de Conturi.

Oficialii Romgaz mai susţin în documentul AGA că vor uza de toate mijloacele legale pe care le vor avea la îndemână pentru a-şi apăra drepturile şi interesele legitime, având în vedere că măsurile dispuse de Curtea de Conturi pot duce la pierderi şi prejudicii semnificative în dauna patrimonială a Romgaz.

În prezent, aparatul juridic al societăţii este compus din şapte consilieri juridici, care se ocupă de toate domeniile de interes (comercial, muncă, civil, penal, achiziţii, economic, reglementări etc), iar gradul lor de încărcare este unul ridicat, motivează conducerea companiei.

‘Mai mult, decizia Curţii de Conturi vizează şi recuperarea unor sume de bani de la angajaţi (a se vedea punctul cu privire la decontarea biletelor de avion), sume de care au beneficiat şi unii angajaţi din cadrul aparatului juridic propriu’, se mai arată în referat.

Totodată, un alt diferend pentru care Romgaz vrea să angajeze avocaţi este ancheta derulată de Comisia Europeană (CE) pe piaţa gazelor din România. Potrivit unei decizii din 30 mai 2016, Romgaz, Trangaz şi OMV Petrom sunt suspectate că ar fi făcut o înţelegere pentru a nu exporta gaze din România sau că ar fi blocat ori întârziat luarea măsurilor necesare pentru crearea cadrului legal şi tehnic pentru realizarea exporturilor, ceea ce ar constitui o încălcare a tratatului de aderare la Uniunea Europeană.

‘Chiar dacă, la momentul de faţă, finalitatea acţiunii de control a CE este necunoscută ori nu poate fi anticipată, dar având în vedere tema acestuia, precum şi modul de înţelegere a unor mecanisme naţionale de către Comisia Europeană (…), chiar dacă Romgaz nu a făcut şi nu face parte din înţelegeri antitrust sau anticoncurenţiale, există o anumită temere că societatea ar putea fi sancţionată în vreun fel sau obligată să aibă o anumită conduită impusă prin finalitatea controlului, cu menţiunea că pe tema exportului de gaze este declanşată şi o procedură de infringement împotriva României. De regulă, sancţiunile pe care le impune CE, la fel şi în cazul Consiliului Concurenţei, fiind stabilite în procent pe cifra de afaceri a companiilor, corespunzător cu gravitatea constatărilor’, se mai arată în referata AGA.

Reprezentanţii Romgaz au arătat că cei şapte jurişti ai companiei nu au expertiza de a asigura reprezentarea societăţii în faţa instanţelor internaţionale.

‘Având în vedere, pe de o parte, că sumele contestate sunt semnificative, cu potenţial impact negativ în activitatea societăţii – cu posibilă proiecţie directă pe profit şi potenţial de a genera efecte nedorite/negative care ar putea leza drepturile şi interesele societăţii, ale acţionarilor şi statului român, inclusiv cu potenţial negativ asupra acţiunilor şi valorii de piaţă a companiei, cu o anticipată mediatizare din partea presei, având în vedere şi importanţa strategică a Romgaz în sistemul energetic naţional, şi pe de altă parte ţinând cont de faptul că spezele şi domeniile care trebuie sau care vor trebui abordate în aceste cazuri sunt foarte complexe, cu implicaţii deosebite pentru care consilierii juridici ai Romgaz nu au expertiză şi specializare la nivelul necesar (mai ales în cazul controlului efectuat de către CE), se consideră de către conducerea executivă a societăţii ca fiind necesară şi utilă o colaborare cu case de avocatură specializate şi cu expertiză pe aceste domenii de drept, care să sprijine aparatul juridic propriu al Romgaz în derularea şi soluţionarea acestor situaţii de drept cu potenţial litigios major’, mai precizează documentul citat.

Pe data de 6 iunie, oficiali ai Comisiei Europene au derulat inspecţii inopinate la sediile Romgaz, Transgaz şi OMV Petrom, aceste companii fiind suspectate de faptul că s-ar fi înţeles între ele pentru a bloca exportul de gaze din România către alte state membre UE.

Şi Transgaz vrea să contracteze servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică în această anchetă a Comisiei Europene.

‘Inspecţia inopinată a Direcţiei Concurenţă a Comisiei Europene s-a desfăşurat în perioada 06.06.2016 – 09.06.2016 la sediile situate în Mediaş şi Bucureşti, iar, la data de 09.06.2016 la încheierea inspecţiei la faţa locului, inspectorii UE au selectat date/documente stocate pe 3 DVD-uri, din care un DVD a fost lăsat la sediul societăţii, şi s-a semnat lista datelor selectate cu relevanţă pentru inspectorii UE raportat la obiectul acţiunii de inspecţie’, se arată într-un document explicativ privind convocatorul Trangaz pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din 1 august.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Transilvania: Prelungiri pentru cea mai mare licitație, cu Tunelul Meseș. WeBuild contestă în instanță decizia CNSC favorabilă turcilor de la Makyol
Autostrada Transilvania: Prelungiri pentru cea mai mare licitație, cu Tunelul Meseș. WeBuild contestă în instanță decizia ...
Constructorul italian WeBuild a atacat la Curtea de Apel București decizia CNSC favorabilă constructorului turc Makyol în cadrul licitației de 7,5 miliarde de lei pentru construcția tronsonului......
Piața lactatelor își revine cu materie primă de import. Cantitățile cumpărate de procesatori au crescut cu 34% în primele două luni
Piața lactatelor își revine cu materie primă de import. Cantitățile cumpărate de procesatori au crescut cu 34% în ...
Procesatorii locali de lapte au cumpărat în primele două luni ale acesti an cu până la 40% mai mult decât în perioada ...
Turcii de la MSG Uluslararasi Saglik Yatirimlari injectează 2,5 milioane de euro în Memorial Healthcare, care deţine un spital privat în Bucureşti
Turcii de la MSG Uluslararasi Saglik Yatirimlari injectează 2,5 milioane de euro în Memorial Healthcare, care deţine un ...
Capitalul Memorial Healthcare a fost majorat cu peste 12 milioane de lei de către compania-mamă din Turcia, reiese dintr-o ...
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la ...