Curtea Europeană de Justiţie confirmă sediul Parlamentului European la Strasbourg

Toate sesiunile plenare ale Parlamentului European (PE) trebuie să se desfăşoare la Strasbourg (estul Franţei) şi nu pot fi scindate de către Parlament cu scopul de a ocoli prevederile tratatelor în favoarea Bruxelles-ului, a decis, joi, Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), relatează AFP.
Economica.net - joi, 13 dec. 2012, 13:16
Curtea Europeană de Justiţie confirmă sediul Parlamentului European la Strasbourg

Curtea a anulat un vot al Parlamentului European care a decis să scindeze sesiunile plenare din octombrie 2012 şi 2013, pentru a limita timpul prezenţei parlamentarilor europeni la Strasbourg.

„Tratatele impun Parlamentului European, al cărui sediu de află la Strasbourg, să se reunească în sesiuni plenare de 12 ori pe an”, precizează Curtea în hotărârea sa. De obicei, două sesiuni plenare au loc la Strasbourg toamna, în aceeaşi lună, pentru a compensa absenţa unei sesiuni plenare în august. Conform practicii parlamentare, sesiunile plenare ordinare cu o durată de patru zile se ţin la Strasbourg.

Însă această regulă este contestată de către unii parlamentari, care doresc ca sediul Parlamentului European să fie exclusiv la Bruxelles, unde în prezent se desfăşoară activitatea comisiilor şi unele sesiuni plenare restrânse.

Franţa apără opţiunea pentru Strasbourgul ca sediu al Parlamentului European şi a sesizat CEJ pentru a anula o decizie parlamentară adoptată în martie 2011 privind suprimare a două sesiuni plenare de patru zile în octombrie 2012 şi 2013 şi înlocuirea lor cu două şedinţe de două zile în aceeaşi săptămână.

Curtea a dat dreptate Franţei, notând că aceste două sesiuni a câte două zile „nu răspund exigenţelor stabilite prin tratate cu privire la sediul instituţiilor”.

„Această decizie trebuie să închidă «lupta pentru sediu» şi să ne permită să ne concentrăm asupra misiunilor noastre fundamentale”, a declarat europarlamentara ecologistă franceză Sandrine Bélier.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...