Curtea Supremă a SUA a anulat o hotărâre a justiției din statul Colorado, care-l scotea pe Donald Trump de pe buletinele de vot

Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat în unanimitate luni o decizie a justiţiei din Colorado care îl declara pe Donald Trump ineligibil în acest stat din centrul ţării, pentru acţiunile sale în timpul asaltului asupra Capitoliului, informează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 04 mart. 2024, 20:42
Curtea Supremă a SUA a anulat o hotărâre a justiției din statul Colorado, care-l scotea pe Donald Trump de pe buletinele de vot

Această decizie survine cu o zi înainte de „Super Tuesday” în timpul căreia 15 state americane, printre care Colorado, organizează simultan alegeri primare pentru scrutinul prezidenţial din noiembrie.

Fără a se pronunţa cu privire la acţiunile din 6 ianuarie 2021 ale preşedintelui republican aflat atunci la sfârşit de mandat, cei nouă judecători au considerat că doar Congresul şi nu un stat este abilitat să retragă un candidat de pe buletinul de vot pentru alegerile prezidenţiale.

Donald Trump, favorit în alegerile primare republicane, a salutat imediat „O mare victorie pentru America!!!”, pe reţeaua sa, Truth Social.

Dintre cele circa treizeci de state în care au fost depuse recursuri pentru ineligibilitate împotriva lui Donald Trump, doar trei au avut succes, în Colorado, Maine (nord-est), care votează de asemenea marţi, şi Illinois. Cu toate acestea, mai multe state aşteaptă ca membrii Curţii Supreme să se pronunţe pentru a statua definitiv.

Comentatorii juridici duc dispute aprinse cu privire la validitatea sau oportunitatea politică a acestor proceduri. Însă toţi converg asupra opiniei că membrii Curţii Supreme, majoritar conservatoare şi marcată încă de decizia sa controversată din 2000 ce a acordat victoria republicanului George W.Bush în faţa democratului Al Gore, încearcă să evite alimentarea suspiciunilor de ingerinţă electorală.

În timpul dezbaterilor din februarie, majoritatea celor nouă judecători, independent de orientarea lor, s-au abţinut să se aventureze pe terenul minat al acţiunilor lui Donald Trump în timpul asaltului asupra Capitoliului. În schimb, ei au insistat asupra obstacolelor juridice şi potenţiale ce ar rezulta dintr-o confirmare a deciziei din Colorado.

Aceasta din urmă se bazează pe al 14-lea amendament al Constituţiei americane, care exclude accesul la cele mai înalte funcţii publice pentru oricine a comis acte de „rebeliune” după depunerea jurământului de a apăra Constituţia. Adoptat în 1868, amendamentul îi viza la acea vreme pe susţinătorii Confederaţiei sudiste învinse în timpul Războiului de Secesiune (1861-1865).

„Întrucât Constituţia dă Congresului şi nu statelor responsabilitatea de a face să fie aplicată secţiunea 3 (din amendamentul 14) împotriva titularilor de posturi federale şi candidaţilor, noi anulăm” decizia din Colorado, explică cei nouă judecători în decizie lor unanimă.

Cei trei judecători progresişti pe de o parte şi o judecătoare conservatoare de altă parte au formulat însă motivaţii distincte în sprijinul deciziei Curţii Supreme.

Caracterul inedit al dosarului complica orice pronostic, însă mulţi experţi considerau că cei nouă judecători vor fi tentaţi să găsească o „portiţă” pentru a menţine numele lui Donald Trump pe buletinele de vot.

Justiţia din Colorado decisese că acţiunile lui Donald Trump din 6 ianuarie 2021 ţin de amendamentul al 14-lea.

În acea zi, sute de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu, întărâtaţi mai ales de acuzaţiile nefondate lansate de acesta privind fraude electorale, au luat cu asalt Capitoliul, sanctuar al democraţiei americane, pentru a încerca să împiedice certificarea victoriei adversarului său democrat Joe Biden.

Sursa foto: Supremecourt.gov

Te-ar mai putea interesa și
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii străini care se pregătesc de evadările lor anuale se confruntă cu o......
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...