Curtea Supremă din Marea Britanie a decis că şoferii Uber sunt angajaţi

Şoferii Uber sunt angajaţi şi nu contractori independenţi şi în consecinţă beneficiază de drepturile acordate în mod normal angajaţilor, precum salariu minim sau concedii plătite, a decis vineri Curtea Supremă de Justiţie din Marea Britanie, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 19 feb. 2021, 10:18
Curtea Supremă din Marea Britanie a decis că şoferii Uber sunt angajaţi

Această decizie ar putea da o lovitură serioasă modelului de business al Uber şi ar putea avea consecinţe pentru milioane de lucrători din economia informală. În prezent, şoferii Uber sunt consideraţi drept liber profesionişti, ceea ce înseamnă că în faţa legii beneficiază doar de o protecţie minimă.

Într-un dosar demarat de doi şoferi de la Uber, un tribunal pentru litigii de muncă din Londra a decis în 2016 că cei doi au dreptul la vacanţă plătită şi pauze de odihnă. Compania americană a făcut recurs la decizia iniţială până la instanţa supremă din Marea Britanie.

„Curtea Supremă a respins, în unanimitate, recursul înaintat de Uber. Legea este destinată să ofere o anumită protecţie persoanelor vulnerabile care au foarte puţine de spus sau deloc cu privire la plată şi condiţiile lor de muncă”, a declarat judecătorul George Leggatt.

Uber are aproximativ 60.000 de şoferi în Marea Britanie, dintre care 45.000 numai în Londra, iar aceasta este una dintre cele mai importante pieţe ale companiei americane.

Chiar dacă va mai dura câteva luni până când efectele practice ale deciziei vor deveni clare, decizia tribunalului ar putea schimba modul în care Uber face afaceri în Marea Britanie. Compania ar putea fi obligată să ofere avantaje suplimentare şoferilor săi, inclusiv concediu plătit sau salariu minim. Următorul pas este ca un un tribunal pentru litigii de muncă să decidă care sunt despăgubirile care trebuie acordate celor câţiva zeci de reclamanţi.

Compania Uber a fost fondată în 2009 în Statele Unite ale Americii şi până acum nu a înregistrat niciodată un profit anual. Pe ansamblul anului 2020, Uber a înregistrat pierderi de 6,768 miliarde de dolari, cu 20% mai puţin faţă de pierderile de 8,5 miliarde de dolari din 2019. Veniturile au scăzut şi ele de la 13 miliarde de dolari în 2019 până la 11,139 miliarde de dolari în 2020.

Înainte de pandemie, Uber preconiza că va ajunge la rentabilitate în ultimul trimestru din 2020, mai repede decât la finele lui 2021 cum estima anterior. Însă în primăvara anului trecut oficialii Uber au anunţat că acest obiectiv va fi amânat cu câteva trimestre, din cauza crizei sanitare.

Uber activează pe piaţa din România din februarie 2015, în Bucureşti, şi s-a extins în 2016 în oraşele Cluj, Braşov şi Timişoara. În România, Uber are peste 450.000 de utilizatori, din care 350.000 în Bucureşti. România este a doua piaţă ca mărime în regiunea central şi est europeană, după Polonia, şi a cincea din Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...