Cutremur pe piața cripto. Plaforma de tranzcționare FTX, în valoare de 32 de miliarde de dolari, și-a cerut falimentul, iar directorul general, Sam Bankman-Fried, a fost înlocuit din funcție

Platforma de tranzacționare criptovalute FTX a depus o cerere pentru a se plasa sub protecția legii americane a falimentului, marcând astfel colapsul neașteptat al imperiului de 32 de miliarde de dolari construit de nonconformistul antreprenor de 30 de ani Sam Bankman-Fried.
Cristian Negrei - vin, 11 nov. 2022, 22:01
Cutremur pe piața cripto. Plaforma de tranzcționare  FTX, în valoare de 32 de miliarde de dolari, și-a cerut falimentul, iar directorul general, Sam Bankman-Fried, a fost înlocuit din funcție

Cererea de plasarea sub legea falimentului a fost depusă astăzi la un tribunalul federal din Delaware și a inclus principala platformă de tranzacționare FTX, o piață cripto din SUA, grupul de tranzacționare deținut de Bankman-Fried, Alameda Research, și aproximativ 130 de companii afiliate, relatează Financial Times.

Falimentul FTX a venit după ce Bankman-Fried a căutat cu disperare să împrumute miliarde de dolari pentru a salva platformă în această săptămână, după ce compania nu a mai putut face față unui torent de retrageri ale clienților într-o perioadă determinată de îngrijorările legate de sănătatea sa financiară și de legăturile sale cu firma Alameda.

Prăbușirea unui astfel de grup proeminent, care a făcut reclamă în timpul Superbowl-ului SUA și al cărui fondator carismatic, purtând pantaloni scurți, a fost un donator important al Partidului Democrat, a zguduit piața cripto, care este notoriu de volatilă.

După ce a fost anunțat falimentul FTX, bitcoinul a scăzut cu 5%, până la un nou minim record din ultimii doi ani, ajungând laq cotația de 16.492 de dolari. Changpeng Zhao, directorul executiv al Binance, a declarat vineri că prăbușirea FTX a lăsat piața criptovalutelor să se confrunte cu o criză financiară asemănătoare cu 2008 și că mai multe afaceri ar putea falimenta la rândul lor.

Bankman-Fried, care în urmă cu o săptămână era printre cele mai respectate figuri din sector, cu o avere personală de 24 de miliarde de dolari și având legături strânse cu mulți oameni puternici de pe Wall Street și cu multe celebrități, a demisionat vineri din funcția de director executiv al FTX. John R. Ray, un specialist în restructurare care a supravegheat cazurile de faliment Enron și Nortel Networks, va prelua conducerea grupului.

„Grupul FTX are active valoroase care pot fi administrate eficient doar într-un proces comun organizat”, a declarat  Ray.

FTX a reușit ca numai în trei ani să ajungă la o evaluare de 32 de miliarde de dolari și a atras o listă de investitori de top, printre aceștia numărându-se inclusiv: Paradigm, SoftBank, Sequoia Capital și Temasek din Singapore. Firmele de capital de risc Sequoia și Paradigm și-au evaluat la zero va loarea investițiilor pe care le dețin în FTX. Sequoia băgase 210 milioane de dolari în FTX.

Imperiul de afaceri condus de un grup strâns de asociați de lungă durată din jurul lui Bankman-Fried, mulți dintre ei locuind împreună într-un penthouse din Nassau din Bahamas, are aproximativ 100.000 de creditori și active și pasive de cuprinse între 10 și 50 de miliarde de dolari, potrivit dosarului de insolvență.

Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb din SUA investighează FTX, printre altele fiind anchetate produselor de împrumut criptomonede ale platformei și gestionarea fondurilor clienților, potrivit unei persoane familiarizate cu dosarul.

Depunerea cererii de a se plasa sub protecția legii falimentului vine o săptămână zbuciumată pe piețele activelor digitale. Zvonurile despre sănătatea financiară a FTX și a partenerului său comercial Alameda Research au culminat luni cu o vânzare pe bursă de active ușor accesibile, insuficient însă pentru a acoperi gaura de 5 miliarde de dolari adusă de retragerile clienților.

După apeluri la investitori și platformele rivale, FTX a oprit solicitările de ajutor marți și a convenit o soluție de salvare cu cea mai mare bursă de criptomonede din lume, Binance, condusă de Zhao, un partener de odinioară devenit între timp un rival al lui Bankman-Fried.

Înțelegerea însă a luat sfârșit o zi mai târziu, după ce Binance a spus că informațiile primite au scos la iveală probleme financiare insurmontabile la FTX. Ultimele eforturi de a găsi un alt investitor care să furnizeze până la 8 miliarde de dolari au eșuat în ultimele zile.

FTX Digital Markets Ltd, filiala grupului din Bahamas, unde are sediul, nu este inclusă în procedura de faliment. Comisia pentru Valori Mobiliare din Bahamas a înghețat activele filialei joi și a numit un lichidator provizoriu.

Bankman-Fried a dat vina pe contabilizarea greșită a lichidităților platformei și pe efectul de levier al retragerilor pentru prăbușire.

„Îmi pare foarte rău, din nou, că am ajuns aici”, a spus el după cererea de faliment de vineri. „Am lipit la loc toate detaliile, dar am fost șocat să văd că lucrurile se deșiră așa cum au făcut-o la începutul acestei săptămâni.”

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...