Cutremur pe piaţa smartphone-urilor. Gigantul japonez Softbank va prelua ARM Holdings pentru 32 miliarde de dolari

Softbank, unul dintre cele mai mari conglomerate IT&C din Japonia, va prelua dezvoltatorul britanic de microcipuri ARM Holdings pentru 32 de miliarde de dolari. Tehnologiile ARM se găsesc în aproape toate smartphone-urile, aflându-se la baza microcipurilor produse sub licenţă de companii precum Qualcomm şi Samsung care echipează iPhone-ul şi telefoanele Android.
Economica.net - lun, 18 iul. 2016, 07:53
Cutremur pe piaţa smartphone-urilor. Gigantul japonez Softbank va prelua ARM Holdings pentru 32 miliarde de dolari

Microcipurile dezvoltate de ARM au de asemenea numeroase aplicaţii industriale şi pot fi găsite în computerele de bord ale maşinilor, în diverse electronice şi electrocasnice, în computerele care controlează roboţi industriali, în tablete, televizoare, laptopuri, servere, supercomputere, routere de reţea şi aşa mai departe. Anul trecut s-au vândut aproximativ 15 miliarde de microcipuri cu tehnologie ARM la nivel global.

ARM, cea mai valoroasă companie din sectorul tehnologic listată la bursa de la Londra, este un nume important pe piaţa procesoarelor pentru telefoane mobile, chipurile şi tehnologia sa grafică fiind utilizate de smartphone-urile produse de Samsung, Huawei şi Apple.

Potrivit unor informaţii publicate anterior de Financial Times, SoftBank va plăti 17 lire în numerar pentru fiecare acţiune ARM, adică o primă de peste 40% faţă de preţul de 11,89 lire înregistrat vineri seara de acţiunile companiei.

Dacă tranzacţia se va confirma, aceasta va fi una dintre cele mai mari achiziţii încheiate până acum în sectorul tehnologic european şi, de asemenea, cea mai mare achiziţie a SoftBank, devansând preluarea unui pachet majoritar de acţiuni la operatorul de telefonie mobilă Sprint, în 2013, contra sumei de 22 de miliarde de dolari.

În ultimele săptămâni, SoftBank a anunţat că are de gând să strângă 14 miliarde de dolari din vânzarea unor active, inclusiv la grupul chinez de e-commerce Alibaba, însă analiştii se aşteptau ca grupul chinez să utilizeze aceşti bani pentru a-şi reduce datoriile sau a-şi recompensa acţionarii prin răscumpărarea propriilor acţiuni.

SoftBank este, de asemenea, cel mai mare acţionar la Yahoo Japan, o companie independentă înfiinţată iniţial ca o societate mixtă între Softbank şi Yahoo.

Preluarea ARM ar veni la doar câteva săptămâni după ce Marea Britanie a votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, o decizie care a dus la deprecierea lirei sterline, dar a apreciat yenul japonez. Deşi şi-a avertizat angajaţii cu privire la impactul Brexit, cea mai mare parte din veniturile ARM sunt în dolari, iar compania britanică are un portofoliu divers de tehnologii pe care le oferă pe bază de licenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...