Cyprus Popular Bank a primit de la guvernul cipriot 1,79 miliarde euro pentru recapitalizare

Economica.net
02 07. 2012
euro_bancnote_2_42590800_83329500

Banca trebuia ca, până la 30 iunie, să găsească 1,8 miliarde de euro, sumă necesară recapitalizării în conformitate cu reglementările bancare europene.

Cyprus Popular Bank şi alte bănci din Cipru au fost afectate de criza financiară din Grecia, din cauza expunerii mari la obligaţiunile suverane elene.

„Ţinând cont de numărul de acţiuni suplimentare subscrise de investitorii privaţi şi în conformitate cu decizia Consiliului de Miniştri privind participarea la emisiunea de capital, guvernul a cunpărat acţiuni ale băncii în valoare de 1,79 miliarde de euro”, se arată într-un comunicat al Ministerului cipriot de Finanţe.

Guvernul de la Nicosia trebuie să obţină minim 2,3 miliarde de euro, incluzând cele 1,79 miliarde de euro, pentru recapitalizarea celor mai mari două bănci din ţară, Cyprus Popular Bank şi Cyprus Bank.

Statul cipriot a solicitat săptămâna trecută ajutorul UE şi al FMI, fără să precizeze suma necesară.

O delegaţie a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Centrale Europene va sosi marţi la Nicosia pentru a evalua situaţia bugetară şi financiară a Ciprului, care la 1 iulie a preluat preşedinţia UE.

Misiunea trebuie să stabilească măsurile de austeritate care trebuie aplicate de guvern pentru a aduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB. În 2011, deficitul bugetar a depăşit 6% din PIB.

Ratingul suveran al Ciprului a fost retrogradat în categorie speculativă, nerecomandată investiţiilor, de către cele trei mari agenţii de rating, astfel că ţara nu se mai poate finanţa de pe pieţele internaţionale.

Analiştii estimează că necesarul de finanţare al Ciprului este de până la 10 miliarde de euro. La nivel minim, ar fi nevoie de 2,3 miliarde de euro pentru recapitalizarea celor mai mari două bănci din ţară, Cyprus Popular Bank şi Bank of Cyprus.

Bank of Cyprus este prezentă în România sub brand propriu, iar Cyprus Popular Bank prin Marfin Bank.