Cyprus Popular Bank somează oficial Grecia pentru susţinerea lichidităţilor şi capitalului

Cyprus Popular Bank a trimis o somaţie oficială guvernului de la Atena prin care cere acces la mecanismentele disponibile băncilor elene pentru susţinerea lichidităţilor şi capitalului, în conformitate cu un tratat bilateral dintre Cipru şi Grecia de promovare şi protejare a investiţiilor.
Economica.net - vin, 23 nov. 2012, 14:03
Cyprus Popular Bank somează oficial Grecia pentru susţinerea lichidităţilor şi capitalului

Banca a anunţat pe site-ul bursei din Atena că o firmă de avocatură britanică a pregătit în numele Cyprus Popular Bank o notificare de dispută, pe care a trimis-o guvernului elen pe 21 noiembrie.

Tratatul bilateral dintre Cipru şi Grecia referitor la promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor datează din martie 1992. În baza acestui tratat, banca cere tratament egal cu alte instituţii financiare care operează în Grecia.

Cyprus Popular Bank anticipează că accesul la mecanismele aflate la dispoziţia băncilor elene pentru susţinerea lichidităţilor şi a capitalului vor contribui la eforturile considerabile ale băncii pentru atenuarea impactului operaţiunilor din Grecia şi la continuarea rolului important deţinut în economia elenă.

Tratatul prevede ca orice dispută între o ţară contractantă şi un investitor pe teritoriul său, înregistrat în cealaltă ţară semnatară, se rezolvă pe cale amiabilă.

Dacă problema nu va fi rezolvată, Cyprus Popular Bank intenţionează ca, în conformitate cu prevederile tratatului, să solicite activarea unui proces de arbitraj la Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor Investiţionale, cu sediul la Washington.

Banca vrea să colaboreze cu autorităţile elene pentru rezolvarea rapidă a disputei.

Economia Ciprului şi sectorul bancar din această ţară au fost grav afectate de expunerea la criza datoriilor din Grecia.

Un purtător de cuvânt al guvernului cipriot, Stefanos Stefanou, a declarat vineri că Ciprul a ajuns la un acord cu UE şi FMI pentru un program de salvare, care ar urma să fie anunţat oficial în cursul acestei zile.

Autorităţile de la Nicosia au solicitat în iunie ajutorul Uniunii Europene, al Băncii Centrale Europene (BCE) şi al FMI, după ce Cyprus Popular Bank şi Bank of Cyprus nu au reuşit să se recapitalizeze pentru a face faţă agravării crizei din zona euro.

Cele două bănci ar avea nevoie, pentru a respecta exigenţele Autorităţii Bancare Europene în domeniul capitalului, de 2,3 miliarde de euro.

Sistemul bancar din Cipru necesită, în ansamblul său, 4,5 miliarde de euro, respectiv 25% din PIB-ul ţării, potrivit estimărilor din luna august.

Cipru a obţinut în acest an din partea Rusiei un împrumut de 2,5 miliarde de euro.

În trimestrul al doilea, economia Ciprului s-a contractat cu 2,3%, deficitul bugetar este pe cale să atingă anul viitor 5,7% din PIB, iar datoria publică 96,7% din PIB, faţă de 61% în 2010.

Din acest motiv, Cipru are nevoie de un program de salavare de peste 10 miliarde de euro, echivalent cu 56% din PIB. Suma reprezintă numai 0,1% din PIB-ul zonei euro, iar ştergerea totală a datoriilor cipriote ar costa sub 15 miliarde de euro, respectiv 0,2% din PIB-ul zonei euro, potrivit analiştilor.

Bank of Cyprus este prezentă în România sub brand propriu, iar Cyprus Popular Bank prin Marfin Bank.

Te-ar mai putea interesa și
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. HORNBACH își consolidează eforturile tehnologice prin lansarea unui IT HUB......
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...