Dacă CE Oltenia rambursează ajutorul de stat de 500 de milioane de euro, intră în faliment – senator PNL Gorj

Preşedintele PNL Gorj, senatorul Ion Iordache, a făcut miercuri un apel către colegii parlamentari din judeţ, special către cei social-democraţi, să se implice astfel încât Complexul Energetic (CE) Oltenia să nu trebuiască să ramburseze Ministerului Finanţelor ajutorul de stat în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro primit pentru plata certificatelor de dioxid de carbon.
AGERPRES - mie, 07 dec. 2022, 14:03
Dacă CE Oltenia rambursează ajutorul de stat de 500 de milioane de euro, intră în faliment - senator PNL Gorj

Iordache a declarat, într-o conferinţă de presă, că în prezent există la Ministerul Finanţelor, în dezbatere publică, o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare care obligă CE Oltenia să restituie ajutorul pe care l-a primit, de la stat, pentru plata certificatelor de dioxid de carbon, .

„Este de o importanţă atât de mare încât nu putem să trecem peste aşa uşor şi să aşteptăm ca acea ordonanţă să fie aprobată pentru că ne aduce cu CE Oltenia mai grav decât a fost în anul 2019, când compania nu avea bani să plătească contravaloarea certificatelor de carbon şi risca să intre în insolvenţă. Această ordonanţă este pe circuitul de avizare, iar în urma unor discuţii şi intervenţii pe care le-am avut şi noi şi cei de la Complex la minister, ministrul Virgil Popescu a promis că va face tot ce ţine de dumnealui să nu fie adoptată această ordonanţă. (…) Ieri a înaintat către Ministerul de Finanţe obiecţiunile şi observaţiile pe care le are Ministerul Energiei cu privire la această ordonanţă”, a spus Iordache.

Liderul PNL Gorj a mai punctat că ajutorul de stat a fost acordat în două tranşe de câte aproximativ 250 de milioane de euro fiecare, ordonanţa prin care au fost acordaţi banii prevăzând că sumele vor fi înapoiate de către Ministerul Energiei la cel de Finanţe.

„În momentul în care CEO a primit acel ajutor de stat, în două tranşe de câte 250 de milioane de euro, a fost emisă o ordonanţă de urgenţă care a fost aprobată în Parlament şi a devenit lege. Acea ordonanţă prevedea că acele sume care au fost alocate vor fi înapoiate de către Ministerul Energiei la Ministerul de Finanţe. Din punctul de vedere al CEO, lucrurile erau în regulă, tocmai de aceea a şi început implementarea programului de restructurare. Acum, Ministerul de Finanţe propune această ordonanţă care modifică articolul care spunea că Ministerul Energiei rambursează banii respectivi şi spune în ea că acei bani vor fi rambursaţi de către CEO, explicit. Asta înseamnă falimentul CEO, înseamnă că judeţul nostru nu mai are nicio şansă. Pe această cale, vreau să facem un apel cu toţii, să se implice toţi politicienii de la judeţul nostru şi în special cei de la PSD, pentru că este ministerul lor şi ministrul cu care au contact şi pot să discute în fiecare zi să nu facă sau să retragă acest proiect de ordonanţă care ar distruge judeţul nostru”, a mai afirmat Iordache.

Guvernul a acordat CE Oltenia, în februarie 2020, un ajutor de salvare în sumă de 251 milioane de euro, constând într-un aport temporar de lichidităţi sub formă de împrumut, necesar pentru salvarea companiei aflată în dificultate economico-financiară. Ajutorul a fost autorizat de Comisia Europeană în aceeaşi lună, compania având obligaţia ca, în termen de 6 luni, să prezinte un plan de restructurare sau să ramburseze ajutorul.

Ulterior, în aprilie 2021, Guvernul a aprobat un proiect de OUG privind acordarea unui nou ajutor de stat către Complexul Energetic Oltenia, în valoare de 1,18 miliarde de lei (241.4 milioane euro) de la bugetul de stat, pentru acoperirea necesarului de lichidităţi şi pentru achiziţia parţială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Kommersant: Rusia ar putea trece la taxarea producătorilor de petrol pe baza preţurilor la barilul de ţiţei Brent
Kommersant: Rusia ar putea trece la taxarea producătorilor de petrol pe baza preţurilor la barilul de ţiţei Brent
 Rusia ar putea trece la taxarea producătorilor de petrol pe baza preţurilor la barilul de ţiţei Brent în loc de cel de referinţă folosit în prezent, ţiţeiul rusesc Ural, după ce......
Scholz nu vede şanse pentru tratative de pace decât după retragerea trupelor ruse din Ucraina
Scholz nu vede şanse pentru tratative de pace decât după retragerea trupelor ruse din Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz consideră că nu sunt şanse pentru un final negociat al războiului dintre Rusia şi Ucraina ...
Transelectrica va avea un Centru Operaţional de Securitate propriu, cu o investiţie americană de 2,7 milioane de dolari
Transelectrica va avea un Centru Operaţional de Securitate propriu, cu o investiţie americană de 2,7 milioane de dolari
Transelectrica pune bazele dezvoltării unui Centru Operaţional de Securitate propriu, cu o investiţie americană în valoare ...
Buget Bucureşti 2023 – vot în Consiliul General al Capitalei. Care sunt principalele proiecte
Buget Bucureşti 2023 – vot în Consiliul General al Capitalei. Care sunt principalele proiecte
Proiectul de buget al Municipiului Bucureşti pentru anul 2023 va fi supus vineri votului în Consiliul General al Capitalei.