Dacă menţin aceeași creştere economică, în 2050 ţările UE nu vor fi în top 10 mondial

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, ES Martin Harris Obe, a declarat, marţi, la Ploieşti, că dacă ţările europene vor menţine rata "slabă" de creştere economică din prezent nicio economie europeană nu se va afla în anul 2050 în topul zece al economiilor mondiale.
Economica.net - mar, 28 feb. 2012, 19:32
Dacă menţin aceeași creştere economică, în 2050 ţările UE nu vor fi în top 10 mondial

Prezent, marţi, la Ploieşti unde a susţinut o conferinţă de presă, ambasadorul Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, ES Martin Harris Obe, şi-a exprimat speranţa că săptămâna aceasta Consiliul European care va avea loc la Bruxelles „va fi un pas înainte” spre rezolvarea problemei monedei euro.

„Avem o provocare pe termen lung, este vorba despre provocarea care ţine de competitivitatea în Europa. Dacă menţinem rata de creştere economică slabă de acum, după 2050 nu va fi nicio economie europeană în top zece economii din lume. Avem o competitivitate mare cu India, China, Rusia şi cred că în primul rând e important să dezvoltăm şi să menţinem o relaţie dinamică cu aceste economii”, a afirmat ES Martin Harris Obe.

În ceea ce priveşte economia României, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti a spus că, în opinia sa, România este o economie emergentă în Europa şi că „se poate aştepta la o rată de creştere economică de şase la sută în fiecare an”.

Diplomatul a precizat că este un susţinător al mecanismului de verificare şi cooperare în justiţie şi că legea privind confiscarea averilor ilicite „este o parte importantă şi necesară în relaţiile dintre Marea Britanie şi România”.

Întrebat ce nu îi place la România, ambasadorul Marii Britanii a afirmat că „se bucură” că noul prim-ministru român a anunţat că nu va folosi excesiv posibilitatea de a da ordonanţe de urgenţă, diplomatul arătând că modul în care fostul Guvern a folosit această posibilitate a provocat „îngrijorare” în rândul firmelor britanice.

„E important pentru afacerile britanice să aibă un context stabil şi predictibilitate în climatul de investiţii. Eu cred că un climat mai predictibil şi un dialog constructiv între industriaşi, investitorii străini şi Guvern e un obiectiv important”, a afirmat ambasadorul în acest context.

Întrebat dacă prin această afirmaţie sugerează că numărul mare de OUG adoptate de Executivul român a creat instabilitate şi lipsă de predictibilitate, ES Martin Harris Obe a spus că această practică a Guvernului a creat „îngrijorare” în rândul firmelor britanice din România.

„Pot să spun că a fost o îngrijorare a firmelor britanice. O ordonanţă de urgenţă e o măsură de urgenţă care nu permite o perioadă de consultări şi nu permite un studiu profund de impact. A fost o îngrijorare (din acest motiv – n.r.)”, a adăugat ambasadorul.

ES Martin Harris Obe a mai afirmat că intenţia noului Guvern de a fi „mai strâns” în ceea ce priveşte adoptarea ordonanţelor de urgenţă este una bună şi că se bucură că noul prim-ministru român a luat această decizie.

Un punct de vedere similar referitor la ordonanţele de urgenţă a prezentat ES Harris în urmă cu zece zile, într-o postare pe blogul ambasadei.

 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...