Dacă toți ne așteptăm că investițiile vor scădea, asta se va întâmpla – Andrei Cionca, fondator ROCA

Dacă toți managerii din România cred un anumit lucru, atunci lucrul ăla are șanse foarte mari să se întâmple. Dacă noi toți suntem pesimiști și ne așteptăm de pildă să scadă investițiile private, lucrul ăsta chiar se va întâmpla”, a spus Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA și Agista, și inițiatorul studiului Confidex, care măsoară încrederea industriașilor în economie, scrie Hotnews.
Hotnews - mie, 16 apr. 2025, 11:41
Dacă toți ne așteptăm că investițiile vor scădea, asta se va întâmpla - Andrei Cionca, fondator ROCA

95% dintre manageri cer investiții în economia națională, iar 58% susțin nevoia unor surse alternative de finanțare. Imaginea investitorilor rămâne pozitivă: 81% îi consideră esențiali pentru stabilitate și management.

• Sectoarele Servicii și Energie sunt cele mai încrezătoare, spre deosebire de Agricultură și Transport, care privesc cu rezerve perioada următoare.

Cionca a vorbit la prezentarea rezultatelor celei de-a 12-a ediții a studiului Confidex și despre impactul asupra României a politicilor tarifare ale lui Donald Trump.

„Problema pe care noi o vedem astăzi la nivelul portofoliului nostru de companii și presupunem că este o problemă generalizată în economie, este impactul indirect. Adică noi nu știm astăzi cât de impactați vor fi clienții noștri străini, în special cei din vestul Europei, câți de impactați vor fi de aceste tarife, pentru că nu le știm structura de expunere pe clienții din Statele Unite. Ne așteptăm ca de exemplu, să apară o presiune foarte mare de produse chinezești, pentru că ei vor putea să re-ruteze din producția pe care ei nu o mai pot descărca, sau pe care ar descărca-o cu niște tarife foarte mari în Statele Unite din acest moment. Credem că la nivel global va fi o schimbare majoră. Va fi cu certitudine un impact indirect pe care noi nu îl putem astăzi estima din cauza ecranării pe care o avem. Suntem ecranați de clienții noștri, nu știm ce vor face ei. De aici, estimările noastre e că va crește sentimentul de precauție”, a spus Andrei Cionca.

Antreprenorii români se află într-un echilibru fragil între optimism și îngrijorare, arată rezultatele Confidex. Simt presiunea unui context global tot mai instabil, dar nu intră în panică, ci dimpotrivă, se bazează pe experiența trecutului și pe capacitatea de adaptare.

Greutățile cu care se confruntă antreprenorii români

„Suntem pregătiți pentru două scenarii, cu sau fără război. Și dacă e cel mai negru scenariu, indiferent de criză, există un mod în care să supraviețuiești… iar în business-ul nostru putem genera oamenilor o stare de bine care ne poate face să rămânem relevanți.” – Damian Alexandru, AMD Nobel Pharmaceutical.

„Mă preocupă mai mult problemele mele de business directe decât macroeconomia României. N-am ce face cu macroeconomia. Caut soluții la ce pot eu rezolva. Dacă se schimbă contextul macroeconomic, se schimbă și contextul business-ului meu. Mă adaptez. Văd atunci ce e de făcut.”- Annemarie Fabian, Solo.

„Sunt foarte multe nișe neacoperite, categorii care lipsesc complet, care nu sunt deloc adresate. Există multiple oportunități de dezvoltare. Dar nu avem o administrație care să ia măsuri anticiclice. Și nu înțelegem un principiu foarte simplu: veniturile mai mari vin doar din investiții sau din creșterea calității.” – Adrian Cocan, Milkfarm.

„Când vine vorba despre economia națională, nu sunt nici foarte îngrijorat, nici foarte relaxat. Dar o văd, să zicem, în direcția bună. Cred că acum sunt multe oportunități pe care ar trebui să le vedem. Deși nu ne ajută deloc cei care conduc… bănuiesc că războiul din Ucraina se va termina și cred că va fi o oportunitate bună. Plus investițiile în infrastructură, intrarea în Schengen”, Ovidiu Andrei, Logicassa.

„Ce face politicul – dacă mărește sau nu taxele, TVA-ul, dacă războiul se extinde sau se termină – nu e sub controlul nostru. Trebuie să ne concentrăm pe ce putem controla și să păstrăm ce avem, poate chiar să adăugăm ceva.” – Veronica Preoteasa, Vedra SRL.

„Noi am vrea să ne luăm ambalajele de sticlă din România, dar singurul producător local, Stirom, nu are capacitatea de producție necesară să ne satisfacă cererea”, Adrian Cocan, Milkfarm.

„Este într-adevăr mult mai greu pentru o companie mică. Ești afectat de orice dezechilibru – cum ar fi să nu ai, într-o lună, suficienți bani pentru salarii, pentru că nu ai încasat niște facturi”, Adrian Hălmăgean, AVI.

„Pentru fermierii mici, de exemplu, neacordarea finanțărilor – în contextul în care furnizorii de astfel de servicii devin tot mai selectivi – combinată cu amânarea unor plăți, poate duce rapid la blocaje”, Companie mare, Agricultură.

„În momentul acesta, din ce văd în media, inflația din România este printre cele mai ridicate din Europa. Nu văd elemente care să determine diminuarea inflației”, Liviu Popa, Termoficare Constanța.

„Există, pe de-o parte, concedieri – le vedem în foarte multe locuri – iar probabilitatea ca volumul de bunuri și servicii să scadă este destul de mare, ceea ce nu e un semn bun”, Adrian Cocan, Milkfarm.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Acționarii MOL au aprobat acordarea de dividende în valoarea de 220 de miliarde de forinți (616 milioane de dolari), pentru anul 2024
Acționarii MOL au aprobat acordarea de dividende în valoarea de 220 de miliarde de forinți (616 milioane de dolari), pentru ...
La Adunarea Generală Anuală a Grupului MOL, acționarii au aprobat raportul Consiliului de Administrație privind rezultatele financiare pentru 2024 și au adoptat situațiile financiare......
Anunț de la TAROM. Ce vor putea comanda pasagerii la bordul avioanelor
Anunț de la TAROM. Ce vor putea comanda pasagerii la bordul avioanelor
TAROM oferă pasagerilor noi meniuri la bordul aeronavelor sale începând cu 27 aprilie. Este vorba de meniuri create de ...
Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei Martin Schlegel respinge adoptarea bitcoin ca activ de rezervă
Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei Martin Schlegel respinge adoptarea bitcoin ca activ de rezervă
Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB) a declarat vineri că criptomonedele nu îndeplinesc standardele instituţiei ...
Companiile aeriene și cele de transport de marfă sunt afectate de războiul comercial
Companiile aeriene și cele de transport de marfă sunt afectate de războiul comercial
Războiul comercial declanșat de Statele Unite cu China a început să afecteze industria globală a transportului de marfă ...