Vânzările Dacia au crescut cu 15%, până la 658.321 de maşini, în 2023, ajutând la creșterea vânzărilor grupului Renault

Grupul francez Renault a prezentat astăzi rezultatele sale comerciale. Din totalul de 2,2 milioane de vehicule comercializate la nivel mondial, 658.321 au purtat marca Dacia.
Robert Stan - mie, 17 ian. 2024, 09:06
Vânzările Dacia au crescut cu 15%, până la 658.321 de maşini, în 2023, ajutând la creșterea vânzărilor grupului Renault

În raportul comercial al grupului Renault pentru 2023 se arată că vânzările companiei franceze s-au majorat cu 9%, până la 2.235.345, toate cele trei mărci – Renault, Dacia și Alpine – înregistrând creșteri ale livrărilor de mașini.

Din totalul de peste 2,2 milioane de vehicule comercializate anul trecut, 1.548.748 poartă marca Renault (+9,4%), 658.321 sunt Dacia (+14,7%) și 4.328 Alpine (+22,1%).

În urma acestor date, oficialii francezi menționează că Renault a devenit „cel mai bine vândut brand de automobile francez din lume”.

În Europa, vânzările de vehicule Renault au crescut cu 19,3%, până la 977.635 de unități (autoturisme + vehicule utilitare). Cu acest rezultat, marca a depășit creșterea pieței europene (+13,9%) și și-a majorat cota de piață, urcând de pe locul 5 pe locul 2 în clasamentul european al mărcilor.

Conform politicii sale comerciale centrate pe generarea de valoare, Renault și-a accelerat recucerirea segmentului C (compact) și a celor superioare (+26%) la nivel european. În clasa compactă și în cele superioare Renault a înregistrat o creștere de 26% față de anul precedent, susținută de succesul înregistrat de modelele Arkana, Austral, Espace E-Tech Hybrid și Mégane E-Tech 100 % electric.

„Atât mixul de modele, cât și canalele de vânzări au generat valoare: pe cele cinci piețe principale din Europa, vânzările către clienții persoane fizice reprezintă peste jumătate din total. În plus, versiunile superioare, cum ar fi « Esprit Alpine », sunt cele mai solicitate de clienți. 51% din vânzările modelului Austral și 44% din cele ale modelului Espace E-Tech Hybrid sunt în versiunea Esprit Alpine”, aratî oficialii Renault.

În România, înmatriculările Renault din anul 2023 au dus la o cotă de piață de 9,5%, ceea ce poziționează marca franceză pe locul 1 în categoria mărci importate (PC + LCV). Pe o piață în creștere cu 12% (PC + LCV), Renault a înmatriculat în România 15.319 unități, înregistrând o cotă de piață cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât în 2022.

Tot în România, Renault a înregistrat o creștere semnificativă a vânzărilor în segmentul C, cu 5.347 unități înmatriculate în total, reprezentând 50% din totalul vânzărilor de vehicule de persoane în 2023 vs. 45% în 2022. La această evoluție au contribuit lansarea modelului Austral și continuarea poveștilor de succes Megane E-Tech Electric și Arkana. Principalele modele Renault înmatriculate pe piața românească sunt: Megane1 (3.010 unități), Clio (2.815 unități), aflate în top 10 modele all brands, și Captur (1.987 unități), aflat pe locul 16 în clasamentul general.

În segmentul de retail al pieței românești, Renault a înregistrat o performanță superioară celei din 2022, cu volume totale de 5.058 de unități, cu o cotă de piață de 8,3% și o creștere de 42% în volume față de anul trecut. Modelele preferate de clienții persoane fizice au fost Captur, Megane și Clio.

Dacia, o marcă tot mai căutată în Europa

Din total de 658.321 de mașini Dacia comercializate anul trecut, 562.890 au fost livrate pe piețele din Europa. Conform oficialilor mărcii, Dacia „are un succes tot mai mare și înregistrează o creștere de 17,4% (pe o piață în progres cu 13,9%). Marca urcă astfel patru poziții în clasamentul vânzărilor, ajungând pe locul 11 pe piața VP + VU. În segmentul VP (autoturisme), Dacia ajunge pe locul 10 în Europa.

Grație rezultatului bun din Europa, marca Dacia atinge și o nouă cotă de piață, de 3,8% pe piața VP+VU (în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de 2022). Datele de vânzări arată că marca românească s-a clasat pe locul 2 în Europa în topul vânzărilor către clienții particulari.

Rezultatele Dacia au fost susținute de o nouă identitate de marcă, structurată în jurul a patru modele de bază. Brandul se bucură de una din cele mai ridicate rate de fidelitate, dar și de cucerire de noi clienți din întreaga piața auto.

Dacia Sandero continuă să fie cel mai vândut model către clienții particulari în Europa, menținând această poziție începând cu anul 2017. Vânzările totale ale modelului s-au ridicat la 269.899 unități, în creștere cu 17,6% față de anul precedent.

Cu 200.633 unități vândute (+1,7% față de 2022), Dacia Duster își menține poziția pe podiumul celor mai vândute modele SUV de pe piața europeană.

Dacia Jogger își continuă evoluția ascendentă și se clasează pe prima poziție în Europa în clasamentul modelelor de segment C (exceptând SUV), cu cele mai mari vânzări către persoanele fizice, cu 94.095 unități în 2023, o creștere de 65,6%.

Cu 61.803 unități vândute în total, Dacia Spring este în creștere cu 26,4% față de 2022 și își menține poziţia a treia în topul celor mai vândute vehicule electrice pe segmentul de retail din Europa.

Citește și:
– Dacia a vândut în 2023 cu 14,8% mai multe mașini în România

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de stabilitate, potrivit unei declarații făcute la Prima TV...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță, fondator și CEO Hils Development, spune că în următoarele luni, prețurile la locuințe vor crește. ...
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa ...